Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton blev bortlyft av polisen – hör varför demonstranterna är kritiska till klimatmötet. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Demonstrationer mot regeringens klimatmöte i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Inför fredagens klimatmöte i Stockholm har regeringen mött svidande kritik för sitt fokus på näringslivet.

Klimataktivister har under förmiddagen samlats på Kungsholmen där mötet hålls, med plakat och uppmaningar om att rädda planeten och ”lyssna på fakta”. Vattnet i flera fontäner i huvudstaden har också färgats rött av låtsasblod.

”Näringslivet är Sveriges nya miljörörelse”, slog statsminister Ulf Kristersson (M) fast när han bjöd in till vad regeringen kallar ett nationellt klimatmöte.

Han upprepade budskapet i sitt tal på fredagens möte där han även pekade ut EU som en viktig aktör i den gröna omställningen. Samtidigt betonade han att regeringen tror på ”mer av allt”.

– Mer solenergi, mer havsbaserad vindkraft, mer kärnkraft, vi tar tag i tillståndsprocesserna, snabbar på elektrifieringen, och fattar beslut som återställer våtmarker, sa han.

Demonstranter avvisade

Mötet har lanserats som en viktig hållpunkt inför den nya klimatpolitiska handlingsplanen, som ska presenteras i höst. Men det stora fokuset på just näringslivet har väckt kritik och fått klimat- och miljöengagerade att se rött.

Inga klimatforskare, miljöorganisationer eller unga finns representerade i paneldiskussionerna, något som kritiseras av bland annat Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige och Fridays For Future.

Demonstranter utanför regeringens klimatmöte. Flera panelsamtal anordnas under dagen, där företrädare för framförallt näringslivet och industrin deltar. En forskare medverkar – ekonomiprofessorn John Hassler. Foto: Pontus Lundahl/TT

På fredagsförmiddagen hade flera personer samlats för att demonstrera utanför hotellet på Kungsholmen i centrala Stockholm. De flesta sittandes ner på asfalten utanför byggnaden med skyltar med olika budskap.

Några aktivister som stod i vägen för mötet blev bortburna av polis.

– Vi har upprättat ett område där vi förbjuder folk från att befinna sig och då har de överträtt det, så vi har valt att avvisa och avlägsna personer, säger Mats Eriksson vid polisen i Stockholm till SVT Nyheter.

Vattnet i den stora fontänen på Sergels Torg var en av de som färgades röda under fredagens protestaktioner. Foto: Pontus Lundahl/TT

Extinction Rebellion har gått ut med att aktivister under dagen kommer att färga huvudstadens fontäner med låtsasblod i protest mot regeringens klimatpolitik. Flera fontäner färgades också röda, bland annat Segelfontänen och en annan på Norra Bantorget.

Inför mötet skrev 16 organisationer i en debattartikel i Expressen:

”Det hela framstår som ett skämt och tycks vara ett sätt för regeringen att presentera sin egen agenda, som präglas av fantasier om grön tillväxt och diffus koldioxidinfångning”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.