– Sverige och Västeuropa har sovit i tio år medan Putin har byggt upp Rysslands försvarsmakt, säger säkerhetsanalytikern Tomas Ries. Till höger plan av typen Su-24 som uppges ha varit de som deltog i kränkningen av svenskt luftrum. Foto: SVT/Wikimedia commons

”Den lugna perioden efter Kalla kriget är slut”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Västeuropa har sovit i tio år medan Putin har byggt ryska militära muskler. Det menar Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan.
– Det här är ingen vänlig handling, säger han i Aktuellt.

Utrikesdepartementet bekräftade idag att det under onsdagen skett en allvarlig kränkning av svenskt territorium när två ryska stridsflygplan passerade in och ut ur svenskt luftrum söder om Öland i onsdags.

UD kallade under fredagseftermiddagen upp Rysslands ambassadör i Stockholm för att framföra Sveriges formella protest mot händelsen.

Sverige har kränkts förr, men enligt Tomas Ries var det mer avsiktligt och provokativt den här gången.

– Det är fräckt, säger han i Aktuellts studio.

Ett nytt Ryssland

Vilka motiv som ligger bakom kränkningen av det svenska luftrummet är oklart, men enligt Tomas Ries visar handlingen att vi lever i en ny säkerhetspolitisk miljö i Europa, med ett nytt Ryssland.

– Det här är ingen vänlig handling. Det här och kriget i Ukraina visar att den lugna perioden efter det Kalla kriget är slut nu.

Vad vill ryssarna?

– De markerar att det nu inte längre är EU som bestämmer allt. De vill att man också ska respektera det som Ryssland uppfattar som sina vitala intressen. Och det här är de sätten som de gör det på, vilket är ganska obehagligt.

”Sverige har sovit”

Ries säger att det kan vara så att Sveriges och Finlands närmanden till Nato kan verka provocerande för ryssarna, men att den här senaste kränkningen kan vara en gudagåva, eftersom den ”väcker” oss svenskar.

– Sverige och Västeuropa, och alla de länder som inte har gränser till Ryssland, har sovit i tio år medan Putin har byggt upp Rysslands försvarsmakt och militärmakt.

Hur stort är hotet då?

– Idag är det inte så stort, men trenden är mycket obehaglig. Och trenden är den att Ryssland redan har byggt upp en överväldigande övermakt när det gäller kärnvapen, och sedan 2011 har de även börjat modernisera sina konventionella styrkor, alltså flygplan och markstyrkor. Den här moderniseringen ska vara klar om ungefär sju år, och då kommer Ryssland att ha en väldigt stark militär makt i Europa, säger Ries.

Markering mot Ryssland

Enligt Ries finns det en risk att Sverige och Västeuropa kommer att vara väldigt svagt, och att det kommer innebära en farlig situation.

Vill Putin använda de här vapnen?

– Det vet vi inte, men vi såg att han ville göra det i Ukraina. Och det är helt uppenbart att det skulle vara livsfarligt för Sverige och för Västeuropa att vara sårbara för rysk militär påtryckning.

Nu kallade Utrikesdepartementet upp Rysslands ambassadör för att framföra en protest, vad ger det?

– Det är ju en markering att Sverige är medvetet om det här och inte gillar det.

Bryr sig Ryssland om det?

– Troligen inte, men man måste reagera.

Kränkningar och övningar

Visa

 * 18 juli 2014: Ett amerikanskt spaningsflygplan kränker svenskt luftrum, efter att på internationellt luftrum jagats bort av ryskt flyg.

 * 20 juni 2014: Två polska plan kränker svenskt luftrum. Enligt Carl Bildt var det troligtvis av misstag.

 * 28 oktober 2013: Fem ryska plan, varav två bombplan genomför anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar. Två svenska Gripen-plan skickades upp för att markera närvaro.

 * Natten mot långfredagen 2013 övade ryska plan i närheten av Sverige och svenska Gripenplanen stannade på marken, vilket kritiserades.

(TT)

Fakta: Su-24 M2

Su-24-plan finns i en mängd olika varianter. De byggdes i dåvarande Sovjetunionen under 1970- och 1980-talet och minst 900 plan har levererats genom åren.

Planen som fått beteckningen M2 uppgraderas under slutet av 00-talet och utrustades då med nya system, bland annat GPS och mer sofistikerade vapen.

Källa: sukhoi.org

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Mer i ämnet