”Den viktiga frågan nu är vad som är sant i den här historien”

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan presenterade statsminister Magdalena Andersson (S) de nya statsråden. Nu har en storm blåst upp kring den nytillträdda civilministern Ida Karkiainen (S). Detta sedan en bild publicerats på henne när hon som tonåring ser ut att göra en Hitlerhälsning.

Det var under måndagskvällen som sajten Nyheter Idag publicerade bilden på den nytillträdda civilministern Ida Karkiainen (S).

Karkiainen bekräftar att det florerar en bild på henne men säger att hon inte har något minne av att ha gjort en sådan gest. Hon förnekar också att hon någonsin sympatiserat med ”en så avskyvärd ideologi som nazismen”.

Ida Karkiainen i blåsväder

”Naturligtvis inte bra”

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida säger i SVT:s Morgonstudion att det spelar roll att sajten som först publicerade bilden är ”en SD-nära publikation”.

– Men med det sagt är det här naturligtvis inte bra. Det är också den fjärde ministern som är i blåsväder, så det är klart att det här ställer till det för Magdalena Andersson, säger Lindberg.

Dick Erixon, chefredaktör på Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna, tycker att det är på tiden att dessa typer av händelser behandlas på samma sätt oavsett partitillhörighet.

– Jag tycker att vi ska ha en diskussion där alla behandlas lika när sånt här händer. Det händer som sagt i alla partier, säger Erixon.

Det håller Anders Lindberg inte med om. Han hävdar dessutom att det inte går att likställa saker som han menar inte är lika, att det är att försöka ”etablera en bild som inte är sann”. Dick Erixon anser i sin tur att det är dubbla måttstockar och anklagar Lindberg för att smutskasta andra partier.

Oklara omständigheter

Det är fortfarande oklart under vilka omständigheter bilden är tagen. Ida Karkainen, som i dag är 33 år, säger själv att hon var omkring 15, 16 år när bilden togs och att den är tagen i hennes pojkväns dåvarande lägenhet, förmodligen vid ”någon typ av festsammanhang”.

– Den viktiga frågan nu det är vad som är sant i den här historien. Är den bilden som Nyheter Idag målar upp sann, då kommer det naturligtvis bli politiska problem för Ida Karkiainen, säger Anders Lindberg.

SVT har sökt Socialdemokraterna och Magdalena Andersson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ida Karkiainen i blåsväder

Mer i ämnet