Foto: TT

Ny rapport: Deprimerade piloter riskerar flygsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Den stenhårda konkurrensen mellan flygbolagen har gynnat flygresenärerna. Samtidigt ökar pressen på piloterna när deras schema och arbetsvillkor stramas åt. Det kan leda till stress och psykisk ohälsa som i sin tur påverkar flygsäkerhet negativt. Det visar en ny rapport från Karolinska Institutet.

Nästan 3 000 piloter från olika flygbolag inbjöds att svara på frågor om sin arbetsmiljö. Knappt hälften svarade, 46 procent. Forskarteamet delade in dem i tre grupper utifrån hur de svarat på ett antal kontrollfrågor.

Låg-, mellan- och högriskklimatkluster kallar forskarna indelningen.

I högriskgruppen tros nästan sju procent lida av depression.

– Det är förvånande att en så pass stor andel av piloterna lider av depression med tanke på att de är testade och har genomgått medicinska undersökningar, säger Marika Melin projektledare för studien.

– Piloterna ligger på samma nivå som den övriga befolkningen, säger Marika Melin projektledare för studien.

Sänkt säkerhet

Över 95 procent av piloterna uppger att det inte görs några regelbundna kontroller av deras psykiska hälsa.

I högriskgruppen känner nästan en fjärdedel, 22,9 procent, av piloterna viss eller stark olust  på väg till jobbet. Och i samma grupp känner sig nästan 80 procent ofta eller alltid trötta när de arbetar. Och 8 procent i högriskgruppen dricker alkohol för att kunna somna vid övernattningar.

– Arbetsvillkoren är hårdare än någonsin för piloterna. Som blir alltmer stressade, pressade och till och med lider av depressioner. Och mår man dåligt gör man fler fel och det påverkar naturligtvis flygsäkerheten negativt, säger Marika Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.