– Det blev mycket mer telefonförsäljning och en mycket mer pressad stämning, berättar tidigare eleven Jill Stenlund. Foto: SVT/Fabian Jouzdani

Populär säljskola sågas av kritiker: ”Vi utnyttjades som gratis arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

De beskriver sig som Sveriges främsta utbildning inom försäljning. Men kritiker menar att säljskolan utnyttjar ungdomar som gratis arbetskraft. Nu ska konflikten avgöras i domstol.

Arndt's Sales Academy är en privat säljutbildning som på sin hemsida kan visa upp en rad vittnesmål från nöjda elever.

Jill Stenlund beskriver lyckan hon kände när hon blivit utvald att gå där.

– Hela familjen firade, det var stort.

Själva utbildningen är gratis och innehåller flera praktiska moment. Framför allt telefonförsäljning åt olika företag som skolan samarbetar med.

”En telefonförsäljningsverksamhet”

Men Jill Stenlund och andra före detta elever som SVT Nyheter talat med är i dag mycket kritiska mot att telefonförsäljningen tog en allt större del av tiden.

– Det blev mycket mer telefonförsäljning och mycket mer pressad stämning. Vi fick inte gå på toaletten när vi ville, säger hon.

– Det känns som att man blivit utnyttjad, säger Kevin Brolin.

Rasmus Ljungberg menar att Arndt's Sales Academy egentligen inte är en skola.

– Det är en telefonförsäljningsverksamhet som de kan bedriva till en väldigt låg kostnad eftersom de inte har några löner.

”En kommersiell verksamhet”

De kritiska ungdomarna har fått stöd från den fackliga organisationen Säljarnas.

– Man bedriver en kommersiell verksamhet, där man tjänar pengar från externa aktörer som betalar för att få ett arbete utfört. Men man betalar inte någon lön till dem som utfört arbetet, säger Säljarnas förbundsjurist Wilhelm Kaldo.

Efter att Säljarnas tidning Sälj! skrev om kritiken har Säljarnas stämt Arndt's, eftersom man menar att upplägget hotar hela grunden för ungdomars arbetsmarknad.

– Man suddar ut gränsen mellan utbildning och arbete.

Arndt's Sales Academy ställer inte upp på någon tv-intervju med SVT Nyheter men tillbakvisar kritiken via mejl.

Man beskriver hur samarbetena med andra företag gör det möjligt att hålla utbildningen gratis, och uppger att över halva tiden utslaget på en termin består av utbildning. Man skriver också att skolan inte har några regler för när man får gå på toaletten, men att man välkomnar den rättsliga prövningen av Säljarnas stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.