Skogen och stranden har varit en knäckfråga för S/MP-regeringen. Nu har de en överenskommelse med C. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det här vet vi om de nya skogs- och strandförslagen

Uppdaterad
Publicerad

Strandskyddet förstärks på vissa håll – medan det blir svagare eller helt försvinner vid andra vattendrag. Samtidigt får den fjällnära skogen ett starkare skydd samtidigt som det blir svårare att skydda naturvärden.

Det är innehållet i den överenskommelse som regeringen träffat med C om skogsbruk och strandskydd.

Centerpartiet pekade i somras ut skogs- och strandfrågorna som avgörande för att ge stöd till en S/MP-regering. Nu är det snart skarpt läge – eftersom Stefan Löfven (S) avgått som statsminister behöver regeringen passivt stöd från C och V för att klara omröstningen i riksdagen.

På onsdagen stod det klart att regeringen enats med C om två kompromissförslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Regeringen har levererat på den överenskommelsen som vi slöt i somras”, säger Annie Lööf (C). Foto: SVT

Se klipp när Annie Lööf (C) bekräftar överenskommelsen.

Slopat skydd för små vattendrag

Den ena delen i överenskommelsen rör svenska vattendrag – eller närmare bestämt marken runtomkring dem. Centerpartiet har velat göra det lättare att bygga i strandskyddat område.

Den lösning som nu presenterats innebär också ett försvagat strandskydd på vissa håll. Det handlar om små vattendrag och sjöar, där strandskyddet ska slopas och ersättas av en ”zon för fri passage”. Inte heller konstgjorda vattendrag ska omfattas av strandskyddet.

Svårare bygga på populära platser

Platser med ett högt exploateringstryck ska få ett starkare skydd enligt det nya förslaget, bland annat genom ökad tillsyn. På mindre populära platser ska det tvärtom bli lättare att bygga, genom att kommuner tillåts göra fler undantag från strandskyddet. Det gäller både bostadsbyggande och ”småskaliga verksamheter”.

Skogsägare får större makt

Den andra delen i överenskommelsen handlar om skogen – C har krävt att skogsägare ska få större bestämmanderätt över sin mark. Enligt det nya förslaget ska det bli svårare att skydda skog.

Skogsägare ska få mer att säga till om när det kommer till skydd från avverkning – det ska bygga på frivillighet. Man ska också ta fram förslag på hur skogsägare kan ersättas för fjällnära skog, som i dag är skyddad.

Skogsstyrelsen ska dessutom sluta kartlägga skogar med särskilt höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer