Foto: Jessica Gow / TT

Det händer om regeringens budget röstas ner

Uppdaterad
Publicerad

För att regeringen ska få igenom sitt budgetförslag krävs stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Det ser dock inte ut att bli fallet eftersom Annie Lööf (C) meddelat att hennes parti kommer rösta ner det.

I omröstningen ställs regeringens budget mot det motförslag som M, KD och SD enats om. SVT reder ut vad som händer om det röstas fram.

Andersson: Kommer regera på budgeten

Den nyvalda statsministern Magdalena Andersson har meddelat att hon tänker regera på högeroppositionens budgetförslag, om det samlar flest röster. Hon bedömer inte att förändringarna är så genomgripande som M, KD och SD gett sken av. Enligt henne rör det sig om en omfördelning av 10 miljarder, och inte 20 som de andra hävdar.

– Jag bedömer att det är en helhet som jag kan leva med, sa hon under en pressträff under onsdagsförmiddagen.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har 116 mandat, vilket är färre än Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som har 154 mandat.

Regeringens budgetutspel: Det här vill S och MP satsa på 

Oppositionens förslag

M, KD och SD uppger att de vill omfördela ungefär 20 miljarder i regeringens budgetförslag, som innehåller reformer för 74 miljarder.

Oppositionspartierna vill att de omfördelade miljarderna ska gå till sänkt skatt för alla som arbetar heltid, och inte de som är sjukskrivna eller jobbar deltid av andra anledningar som regeringen föreslår. De tre partierna föreslår att heltidsarbetares skatt sänks med 150 kronor per månad. De vill också sänka skatten för pensionärer med totalt 4,2 miljarder.

Vidare har partierna förslag på rättsområdet. Bland annat vill de lägga 400 miljoner på en riktad satsning för höjda polislöner och 1,7 miljarder för att nå målet om 10 000 polisanställda senast 2024.

Därtill föreslås ett tillskott på 3,4 miljarder de kommande tre åren till sjukvården och sänkt skatt på bensin och diesel, med 50 öre per liter från och med 1 maj 2022.

Samtidigt vill de kapa regeringens föreslagna familjevecka, skydd av skog och stöd för nya bostäder. Regeringen har föreslagit att 3,5 miljarder kronor läggs på familjeveckor, från april 2022.

M, KD och SD eniga om gemensamt motförslag 

Så går omröstningen till

Under omröstning kommer först budgetförslagen med minst stöd att ställas mot regeringens och sedan M/KD/SD-förslag som hittills samlat störst stöd. Fram till 2014 var det praxis att lägga ner sina röster vid slutvoteringen, om ens egna förslag röstats ned tidigare. Det har dock flera partier gått emot sedan dess och inför denna omröstning har Nooshi Dadgoster (V) meddelat att Vänsterpartiet kommer att rösta på regeringspartiernas förslag. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf sa samma sak tidigare, men backade efter att regeringspartierna förhandlat med Vänsterpartiet om pensioner.

Både Centerpartiet och Liberalerna har meddelat att de kommer att lägga fram egna budgetförslag. Liberalerna förhandlade tidigare med M, SD och KD men valde att inte lägga fram ett gemensamt förslag med dem eftersom de inte kom överens om bland annat besinskatten. Huruvida partiet kommer att rösta på M/KD/SD-förslaget ändå är oklart.

Förslaget som får flest ja-röster vid slutvoteringen vinner.

Annie Lööf (C): Kommer inte att stödja budgeten 

Miljöpartiet velar

Även om Magdalena Andersson (S) är tydligt med att hon kan leda landet även om M, KD och SD:s budgetförändringar går igenom, så är inte Miljöpartiets språkrör Per Bolund lika övertygad om att det är rätt väg att gå.

– Vi behöver nu fundera på allvar över förutsättningarna att genomdriva grön politik. Och vi har inte regeringsmakten för sin egen skull, utan vi har ju den för att genomdriva grön politik, sa han efter statsministeromröstningen.

Han vill inte svara på om Miljöpartiet lämnar regeringen om dess budgetförslag inte går igenom.

– Jag vill inte kommentera det. Men självklart måste vi fundera över hur vi ska agera på den situation som nu har uppstått.

Så många riksdagsledamöter har partierna

Socialdemokraterna (S): 100

Moderaterna (M): 70

Sverigedemokraterna (SD): 62

Centerpartiet (C): 31

Vänsterpartiet (V): 28

Kristdemokraterna (KD): 22

Liberalerna (L): 20

Miljöpartiet (MP): 16

Totalt: 349 platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.