Vestibulit, eller brinnande vulva (gammalt begrepp, reds anm.), är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. Foto: SVT Design

Guide: Det här är vestibulit

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor i Sverige får diagnosen vestibulit, en sjukdom som ger svåra smärtor vid framför allt samlag. Samtidigt saknas mycket forskning. Här är vad vi vet om vestibulit.

  • Vestibulit, eller brinnande vulva (gammalt begrepp, reds anm.), är en sjukdom som kvinnor kan drabbas av och som ger svåra smärtor i underlivet. Smärtorna framkallas oftast av samlag men det finns också fall där smärtan är mer eller mindre konstant.  
  • Vestibulit beror på att slemhinnan vid slidöppningen är överkänslig och leder till att vanlig beröring ger till en skarp, svidande och brännande smärta.  
  • Vestibulit har felaktigt beskrivits som en inflammation i vävnaden men i dag betraktas sjukdomen som ett smärttillstånd.  
  • Tiotusentals kvinnor i Sverige lider av vestibulit och de blir allt fler. Det är kvinnor i åldern 18-25 år som löper störst risk att drabbas av vestibulit. Enligt 1177 Vårdguiden har var tionde kvinna i den åldersgruppen vestibulit.  
  • Sedan diagnosen vestibulit började beskrivas har sjukdomen behandlats med allt från medicin mot svamp till laserbehandling och alkoholinjektioner. Ingen av dessa behandlingar är dock att rekommendera.  
  • De senaste åren har kännedomen om vestibulit ökat rejält men det saknas fortfarande forskning och okunskapen är stor.  
  • Vestibulit är inte en dödlig sjukdom men har stor påverkan på livskvaliteten hos den drabbade. De som är drabbade av vestibulit får ofta också andra besvär som återkommande svampinfektioner och psykisk ohälsa. Det kan också leda till fertilitetsbesvär.  
  • Behandlingen brukar baseras på smärtlindring av vävnaden, övningar för att spända bäckenbottenmuskler och psykosexuellt omhändertagande av kurator/psykolog. Operationer kan ge gott resultat men ses som en sistahandsåtgärd i vissa utvalda fall. Botox injektioner i bäckenbottenmusklerna är en metod som just nu är under utprovning.  
  • Om du tror att du har drabbats av vestibulit är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt, detta för att besvären inte ska bli värre. De flesta som har vestibulit blir bra med rätt behandling.

Källor: Danderyds sjukhus, 1177 Vårdguiden

Så många lider av vestibulit

  • Det är ingen som vet hur många som faktiskt lider av vestibulit i Sverige. SVT Nyheter har använt sig av 1177 Vårdguidens uppskattning att det drabbar var tionde kvinna mellan 18-25 år.
  • Socialstyrelsen nämner i sin rapport från 2018 en annan studie där antalet vestibulitdrabbade är fler. När kvinnor som deltagit i ett screeningprogram för livmoderhalscancer fick uppge om de lider av långvarig och svår samlagssmärta uppgav 9,3 procent av alla kvinnor att de lider av detta. I åldrarna 20-29 år var det 13 procent som uppgav att de led av svår samlagssmärta. Vestibulit är den vanligaste anledningen till vulva- och samlagssmärta.
  • Sveriges kommuner och landsting räknar med att omkring 50 000 kvinnor lider av vestibulit. Detta enligt en rapport om kvinnors hälsa från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.