Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uteblivna skrivningar om kärnvapen är bara en av anledningarna till att avtalet kritiserats. Se SVT:s genomgång av hur samarbetet kommer att påverka Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT & Deisya Hermansyah

Det här innebär försvarsavtalet med USA

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har undertecknat ett försvarsavtal som ger USA tillgång till svenska militärbaser. Avtalet kallas DCA eller Defence Cooperation Agreement, och har förhandlats med USA sedan förra mandatperioden. Det undertecknades av försvarsminister Pål Jonson (M) och USA-kollegan Lloyd Austin vid ett besök på försvarshögkvarteret Pentagon.

Men det är riksdagen som bestämmer i slutändan om det här avtalet ska börja gälla. Där finns ett brett stöd bland annat hos regeringspartierna och Socialdemokraterna. De som är för ett avtal säger att det skulle ha en avskräckande effekt på en eventuell angripare. Inom Vänsterpartiet är man mer skeptisk, bland mot att amerikansk personal inte följer svensk lagstiftning och att det inte finns ett uttryckligt förbud mot kärnvapen i avtalet.

Röstar man ja i riksdagen så beräknas avtalet träda i kraft nästa höst. Men vad innebär det egentligen i praktiken? Hör SVT:s politikreporter Andreas Öbrink förklara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsavtal med USA

Mer i ämnet