Vad vet du om Moderaternas partiledare Ulf Kristersson? Foto: Jonas Enströmer/TT

Det här (kanske) du inte visste om Ulf Kristersson (M)

Uppdaterad
Publicerad

Som ung tävlade han i gymnastik och var engagerad i moderata ungdomsförbundet, Muf. Nu leder han riksdagens näst största parti. Här är några saker du kanske inte visste om Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson valdes till partiledare för Moderaterna i september 2017 efter att Anna Kinberg Batra avgått till följd av svikande opinionssiffror och intern kritik.

Likt företrädaren anses Ulf Kristersson tillhöra den liberala falangen i Moderaterna. Ulf Kristersson har inte varit fri från kontroverser. Bland annat har partiledaren erkänt att han under en period för 17 år sedan betalade svart för städhjälp.

2008 fick Ulf Kristersson oönskad uppmärksamhet när det kom fram att han hyrt en lägenhet av Ersta Diakonisällskap – ett boende som egentligen skulle gått till utsatta människor. En förundersökning om misstänkt mutbrott inleddes men lades snabbt ner. Ett videoklipp där Ulf Kristersson flyr från en intervju i samband med detta hemsöker dock fortfarande statsministerkandidaten.

Ulf Kristersson och hans blivande hustru Birgitta Ed träffades när de var 20 respektive 15 år gamla. I intervjuer har Birgitta Ed berättat att hon fick tjata ”jättelänge” innan paret blev ihop. Paret gifte sig 1991 och har adopterat tre döttrar från Kina.

Det här är Ulf Kristersson

Namn: Ulf Hjalmar Kristersson

Ålder: 54 år

Född: Lund, Skåne

Familj: Hustrun Birgitta, tre barn

Bor: Strängnäs

Utbildning efter gymnasiet: Examen i civilekonomi

Karriär i korthet: Ulf Kristersson har bland annat varit marknadschef för den liberala tankesmedjan Timbro, skrivit flera böcker (i ”A non-working generation” från 1994 jämför partiledaren det svenska välfärdssamhället med apartheid) och arbetat som kommunikationsdirektör för bolagen Connecta och Network AB.

Politisk karriär: 1988-1992 var Ulf Kristersson ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, en post som han kom att förlora till Fredrik Reinfeldt. Ulf Kristersson satt i riksdagen 1991-2000 och återvände till politiken 2001. Sedan dess har han bland annat socialborgarråd i Stockholm och ordförande i Moderaternas migrations- och integrationspolitiska arbetsgrupp. Mellan 2010 och 2014 var Ulf Kristersson socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

Musiksmak: Kent

Hemligt vapen: Len tunga (Ulf Kristersson har lovat en ”vuxnare ton” i debatten)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valsmart

Mer i ämnet