Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill Ryssland samla information om våra vatten och varför sker detta nu? I Morgonstudion svarade tidigare Rysslandkorrespondent Bert Sundström på dessa frågor. Foto: SVT

Bert Sundström om ryska underättelseverksamheten: ”Oerhört allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om den ryska underättelseverksamheten i Norden visar att Ryssland kan påverka kritisk infrastruktur i Sverige om det skulle bli militärt nödvändigt.

– Det är oerhört allvarligt, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Rysslands underrättelseverksamhet i svenska vatten är allvarligt men knappast förvånande.

– Det pågår ett krig i Ukraina där man ser att hela den demokratiska västvärlden är emot Ryssland. Man känner sig mycket trängd, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Rysslands skuggkrig

– Man vill vara beredd om situationen blir än värre så att man har den information som behövs för att kunna kontrollera, sabotera och störa kommunikation och annat som ligger på havsbotten, säger Bert Sundström.

”Obegränsade resurser”

Han menar att oavsett hur knackigt ekonomin går i Ryssland kommer man alltid att använda så mycket pengar som det krävs för att göra det man ser som en kritisk uppgift: att göra Ryssland starkare militärt.

– Där har man närmast obegränsade resurser, säger Bert Sundström.

Hör Bert Sundström förklara vad Ryssland är ute efter  klipppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet