Det är svårt att säga hur många IS-medlemmar som befinner sig i Raqqa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Det kommer hända med IS-svenskarna i Raqqa

Uppdaterad
Publicerad

IS styre i Raqqa är över. Många ur terrorgruppen har flytt staden, men det kan fortfarande finnas främst utländska IS-krigare kvar.

– Vad jag förstår är det ungefär 300 till 400 ur IS kvar i Raqqa i dag och det kan förstås finnas svenskar bland dem, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I juni i år kunde 80 svenska IS-medlemmar befinna sig i Raqqa, enligt SVT Nyheters beräkningar. Nu när den kurdisk-arabiska alliansen SDF belägrat staden i flera månader är det svårt att säga hur många av dem som fortfarande är kvar i staden.

– De flesta har evakuerats, antagligen till andra IS-kontrollerade platser. Problem uppstår om de inte får fri lejd, vissa i IS har ju då tagit mänskliga sköldar. Många har dött i striderna och en del kommer förmodligen avrättas av miliser, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Terroriströrelsen IS
IS-krigare evakueras. Foto: TT

Bussades ut ur stan

Syriska IS-anhängare ska ha fått tillstånd att lämna mot att de lägger ned sina vapen. Men även utländska IS-anhängare, där vissa kan ha sin hemvist i Sverige, ska ha transporterats ut ur staden med buss tillsammans med sina familjer. Magnus Ranstorp säger att det finns olika flyktvägar som IS-medlemmar kan ta för att komma tillbaka till sina respektive hemländer.

– De kan ta sig genom irakiskt territorium, jag tror att de flesta kanske kommer hamna i händerna på turkiska eller kurdiska myndigheter. Det är ju alternativen som finns och de flesta som eventuellt vill ta sig till Sverige har säkert redan försökt komma till Turkiet och därifrån hem, säger han.

Men det finns många hinder på vägen. Bland annat kan resedokument saknas, eller så har personerna falska dokument som upptäcks.

Det finns många hinder på vägen för återvändande IS-krigare. Bland annat avsaknaden av resedokument. Foto: TT

– När de kommer fram till Turkiet är frågan om de hamnar i förvar, där säkerhetstjänsten förhör dem. Detsamma om de hamnar hos kurdiska grupperingar. De som lyckats ta sig ut ur staden utan blodspillan kanske kan ta sig till svenska konsulatet i Istanbul eller ambassaden i Ankara. Vi har också folk som kanske hamnar hos irakiska myndigheter. Och Irak har varit öppna med att man kommer döma dem som har blod på sina händer hårt.

”Beredskapen är extremt dålig”

Magnus Ranstorp har tidigare uttalat sig kritiskt om hur återvändande IS-krigare tas emot när de kommer till Sverige. Och han skräder fortfarande inte orden.

– Jag har ofta pratat med samordnare i Stockholm, Göteborg och även på andra orter och det är ju ingen hemlighet att beredskapen är extremt dålig eller helt enkelt obefintlig på vissa platser. Man skyller på att man inte kan dela information mellan polis och socialtjänst. Det pågår en utredning som är klar nästa sommar, och det är ju bra,men det löser ju inte problemet här och nu, säger han.

Kommer de ställas inför rätta här i Sverige?

– Det tror jag inte, såvida inte Säpo eller polisen hittar något material i deras telefoner eller annan bevisföring. Du skulle kunna åka från halshuggningar i Raqqa till din lägenhet i Angered utan rättsligt efterspel. Lagstiftningen har halkat efter. 

Vad tror du kommer hända med dem som återvänder?

– Säpo kanske kommer att ha ett uppsökande samtal, ett så kallat ”frivilligt samtal”, de som har riktig otur kanske socialtjänsten gör ett besök hos, eller så blir de kallade till ett möte med myndigheter. Men det blir ju inga konsekvenser. Jag är rätt frustrerad över att det hänt extremt lite i de här frågorna. Jag tror historien kommer vara hård mot beslutsfattare, att de inte gjorde mer tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet