SDF-soldater gör V-tecknet för Victory – seger. Foto: Rodi Said/TT

Uppgifter: IS besegrat i Raqqa

Uppdaterad
Publicerad
Staden Raqqa uppges ha befriats från terrorgruppen IS. Många utländska anhängare har dödats och det återstår bara timmar innan samtliga krigare har tillfångatagits, uppger den USA-stödda alliansen SDF.
Striderna inne i staden ska nästan ha upphört.

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF hissade vid lunchtid sin flagga inne i stadion i den syriska staden Raqqa, som var terrorgruppens sista fäste i sin självutropade huvudstad. Det återstår nu bara några få dussin krigare kvar inne i staden, uppger SDF enligt BBC.

Ett vittne säger till Reuters att striderna i staden nästan har upphört, det hörs bara sporadisk skottlossning.

BBC:s utsände i Raqqa rapporterar att det inte var några flygräder över staden för första gången på månader under måndagen, även om strider fortfarande pågick.

Intog sjukhus

SDF har belägrat staden i nästan fyra månader. Tidigare under dagen intog alliansen enligt egen utsago ett sjukhus i Raqqa, något som resulterade i att 22 utländska IS-anhängare dödades. SDF ska även ha intagit torget al-Naim, där IS har hållit offentliga avrättningar.

Stadion och sjukhuset ska ha varit IS-krigarnas sista fästen. En talesperson för SDF uppger att det bara är timmar kvar innan alliansen har intagit samtliga delar av staden.

– Vi vet att det fortfarande finns improviserade sprängmedel och försåtsmineringar i och bland de områden som IS en gång hade, så SDF kommer att fortsätta att medvetet rensa områdena, säger överste Ryan Dillon, talesperson för den USA-ledda koalitionen enligt Reuters.

Raqqa 17 oktober 2017. Foto: TT

Förlorat mark

Raqqa var en av de första större städerna som IS intog 2014. De senaste två åren har terrorgruppen förlorat stora områden både i Syrien och Irak. I Syrien har rörelsen tvingats retirera till en remsa i Eufratdalen och den omgivande öknen.

– IS är starkt tillbakapressat, mycket tack vare den internationella alliansen vars fleråriga kampanj har syftat till att driva tillbaka gruppen och förhindra attacker. Men IS kommer nog att finnas kvar under många år framöver, men i nya former och skepnader, säger Mikael Eriksson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet