Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Knutson om splittringen i Moderaterna om frågan kring förslaget till ny könstillhörighetslag. Foto: SVT, TT

”Det politiska priset kan bli högt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den moderata partiledningen viker inte en tum. Trots hård kritik internt är beskedet att den nya könstillhörighetslagen ska drivas igenom i riksdagen. Men det politiska priset kan bli högt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det har blåst upp till politisk orkan i Moderaterna efter beskedet om en ny könstillhörighetslag. Partiledningen tvingades på fredagen att kalla till två krismöten för att försöka kyla ner de heta stämningarna i partiet.

Kritiken inifrån de egna leden är stenhård. Enligt flera M-ledamöter saknas det stöd för lagförslaget i den egna riksdagsgruppen. Bilden sätts att statsministern själv varit pådrivande för att få riksdagsgruppen att rösta ja.

Uttalande förvärrade krisen

Därför har Ulf Kristerssons uttalande på torsdagen fördjupat och förvärrat den interna krisen. Han sa då att han själv skulle ha föredragit en fortsatt 18-årsgräns för juridiskt könsbyte har ytterligare rört upp känslorna i partiet. Om inte ens statsministern helhjärtat backar upp kompromissen i riksdagen om en ny 16-årsgräns, varför ska då i grunden kritiska M-ledamöter stödja det i riksdagen?

Nu försöker Moderaterna krishantera. Kristersson hävdade att han vid fredagens möte egentligen bara gav uttryck för Moderaternas politik i den omdiskuterade SVT-intervjun. Samtidigt menar partiledningen att försvaret av kompromissen också handlar om att hålla ihop regeringen. Liberalerna pekas ut som pådrivande.

Partiledningen varnades

Den här typen av frågor har ofta en stor politisk sprängkraft. Den omfattande kritiken mot lagförslaget verkar dock ha kommit som en total överraskning för den moderata partiledningen. Ändå varnades partiledningen för att den här frågan skulle riskera att explodera i ansiktet på Kristersson.

Och när det nu har skett handlar det inte längre enbart om en politisk sakfråga. Den politiska strid som nu utspelar sig i Moderaterna innebär att frågan också handlar om partiledarens auktoritet och prestige.

Därför försvarar han hårdnackat förslaget om ny könstillhörighetslag – trots kritiken och trots att det politiska priset kan bli högt för Moderaterna. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som konkurrerar om delvis samma väljare, är ju hårda kritiker av lagförslaget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.