Ännu en skandal inom SD efter att Kent Ekeroth dömts för ringa misshandel. Foto: TT

Analys: ”Det största hotet kommer inifrån Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den fällande domen i dag mot Kent Ekeroth visar åter att det största hotet mot Sverigedemokraterna kommer inifrån det egna partiet. För några veckor sedan dömdes en annan av partiets riksdagsledamöter till fängelse för förskingring.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För ett parti som vill nå breda väljargrupper och samarbeta med andra partier i riksdagen är det förstås ohållbart med återkommande skandaler av det här slaget.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

En del kan förstås invända att skandalerna inte påverkat partiet särskilt mycket hittills.

Så kan det förstås vara, men å andra sidan har inte minst det senaste årets opinionsutvecking visat att Sverigedemokraternas uppåtgående kurva har planat ut.

I vilken mån detta kan kopplas till skandaler och brottsmisstankar mot enskilda sverigedemokrater är förstås svårt att dra säkra slutsatser om.

Utan tvekan är det dock så att när ett parti blivit så stort som Sverigedemokraterna är i dag är det ett större problem med skandaler och brottsmisstankar än när partiet är litet och ambitionen enbart är att locka de mest ihärdiga etablissemangskritikerna.

Rumsrent parti

I och med att Sverigedemokraterna nu, enligt opinionsmätningarna, kan kallas Sveriges näst största parti måste bredare mittengrupper i väljarkåren erövras för att partiets tillväxt ska kunna fortsätta.

Här finns sannolikt ett betydligt större motstånd mot politiker som är brottsmisstänkta eller döms.

LÄS MER: Ekeroth: ”Jag kommer att överklaga domen”

Den andra delen rör Jimmie Åkessons ambition att göra Sverigedemokraterna rumsrent, att normalisera partiet, för att kunna få politiskt inflytande i riksdagen.

Återkommande skandaler omöjliggör den typen av samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna som Åkesson så hett eftertraktar.

Ta sin hand från Ekeroth

Det här är de viktigaste skälen till att Sverigedemokraternas partiledning varit så snabb med att ta sin hand från Ekeroth.

Bara minuter efter domen förkunnade gruppledaren Mattias Karlsson att Ekeroth bör lämna riksdagen.

LÄS MER: Karlsson: ”Vi uppmanar Ekeroth att lämna sin riksdagsplats”

Kent Ekeroth är utan tvekan en av riksdagens mest kontroversiella politiker.

Det gäller både hans hårdnackade politiska retorik, men också hans förmåga att hamna i blåsväder privat.

Det är ju inte första gången han hamnar i bråk på stan.

I och med den fällande domen har partiledningen redan meddelat att den nu inleder en process för att få honom att lämna riksdagen.

Ekeroth bestämmer själv

Ytterst är det dock Ekeroth själv som avgör detta. Sådant är det svenska systemet.

Ett parti kan inte tvinga en riksdagsledamot att lämna riksdagen. Sverigedemokraterna kan dock utesluta honom ur partiet, men Ekeroth kan då fortsätta som politisk vilde fram till mandatperiodens slut.

Ekeroth själv har meddelat att han tänker överklaga den fällande domen till hovrätten. Men det är långt ifrån självklart att han beviljas prövningstillstånd.

Brottet han dömts för är ringa och kan knappast anses ha någon principiell betydelse.

Däremot är det ett medialt uppmärksammat fall, men om detta innebär att det föreligger ”synnerliga skäl” för prövning i högre instans återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet