Mattias Karlsson om domen: ”Vi uppmanar honom att lämna sin riksdagsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Kent Ekeroth fälls i tingsrätten och döms för ringa misshandel. Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Riksdagen, säger till SVT Nyheter att partiet nu uppmanar Ekeroth att lämna sin riksdagsplats.

– Det var ett fall som var ganska oklart, men nu har domen kommit och för vår del innebär den fällande domen att vi kommer uppmana Ekeroth att lämna sin plats i riksdagen, säger Mattias Karlsson till SVT Nyheter.

Mattias Karlsson uppmanar Kent Ekeroth att lämna Riksdagen – om domen vinner laga kraft. Ekeroth har meddelat att han tänker överklaga domen, som han kallar för ”felaktig rakt av” på sin Facebooksida.

Det är fortfarande oklart om det är möjligt för Kent Ekeroth att överklaga domen, vilket i så fall skulle kunna påverka om den här domen vinner laga kraft.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

Petades från jutistieutskottet

En fällande dom innebär att Ekeroths tid som riksdagspolitiker för Sverigedemokraterna är över, enligt Mattias Karlsson, gruppledare för partiet. Redan i går stod det klart att SD:s ledning petat honom från platsen i riksdagens justitieutskott och ersatt honom med Patrick Reslow, som tidigare lämnat Moderaterna.

LÄS MER: Ekeroth: ”Jag kommer att överklaga domen”

Det var den 24 november 2016 som bråket ägde rum efter att Kent Ekeroth blivit nekad att komma in på en nattklubb. Han slog en man och bråket fångades på övervakningsfilm. Ekeroth har i rätten erkänt slaget men hävdar att han handlade i nödvärn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet