Julen är högsäsong för tågtrafiken i Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Det tuffar på för tågen under julen

Publicerad

Det tycks verkligen gå som på räls för tågen i Sverige. Och det hoppas man att det ska fortsätta göra även inför julhelgen. En helg där SJ utökat kapaciteten och där Trafikverket stannat sina planerade banarbeten.

De kommande dagarna väntas tusentals svenskar resa runt i landet för att komma fram till sitt julfirande. Och tåget tycks vara ett allt mer populärt färdmedel.

– När vi släppte våra resor i september inför julen slog vi rekord i antalet sålda biljetter under ett dygn, säger Stephan Ray, presstalesperson på SJ.

Antalet julresenärer med SJ ska enligt honom också ha ökat med hela tio procent jämfört med förra året.

Stephan Ray, presstalesperson för SJ. Foto: Pressbild/SJ

Dubbla tågset

Från tågoperatörernas håll har man varit förberedda på den nalkade julhelgen. Tack vare att julafton infaller en tisdag finns det många resdagar att välja mellan vilket ökat försäljningen ytterligare. Samtidigt som man också ökat kapaciteten på de mest populära sträckorna.

– Vi har försökt möta den ökande efterfrågan. Det gör att det nu finns 9 000 extra sittplatser på de allra mest trafikerade sträckorna under julen, säger Stephan Ray.

Det är inte helt oväntat de tre storstäderna i Sverige som är de mest populära destinationerna med tåg. Och snabbtågen på sträckan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö har förstärkts med dubbla tågset.

Fort slutsålt till Norrland

– När det gäller tågen i Norrland är vi begränsade eftersom vi inte har så många nattvagnar – så det har snabbt blivit uppbokat på de sträckorna, säger SJ:s presstalesperson.

Inför julhelgen tycker man att förutsättningarna ser bra ut för landets tågresenärer. Trafikverket har stannat upp sina planerade banarbeten för att tågen ska ta sig fram så smidigt som möjligt.

– Sen vet man ju aldrig om man kan behöva göra akuta reparationer.

För den som ännu inte lyckats lösa en resväg till sitt julfirande ännu så finns det fortfarande vissa chanser.

”Kom i tid”

– Åker man själv finns det fortfarande möjligheter att boka tåg. Det finns spridda platser lite varstans på flera avgångar, säger Stephan Ray.

Men han höjer också ett varningens finger för att det kan komma att bli trångt på tågen.

– Det är bra att vara i god tid till stationen innan tåget avgår. Sedan är det bra att inte ha med sig för mycket packning om det går att undivka. Ha bara med dig så mycket du själv kan bära, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.