Flera fartkameror och mitträcken ska förhoppningsvis minska antalet olyckor under jultrafiken. Foto: SVT/Jon Olav Nesvold/TT

Snart rullar jultrafiken på landets vägar – det ska du tänka på bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Så var det åter igen dags för många att fira jul med gröt, tomtar och klappar. Det innebär också att en av årets mest intensiva trafikhelger inleds dagarna innan julafton. Trafiktunga vägar och nollgradigt väder kan ge skäl till oro bakom ratten.

Att julafton infaller på en tisdag kan ha en positiv effekt på trafikläget i landet inför jul. I alla fall om man ska tro Trafikverkets prognoser.

– I övrig trafik så som tågtrafik är de stora trafikdagarna under fredagen eller måndagen innan julafton. Men där emellan finns en helg som gör att vi tror att de som tar bilen har fler dagar man kan välja att resa på. Då blir trafiken inte lika intensiv som andra år, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket som hoppas på en något mindre intensiv trafikhelg än tidigare år under jul. Foto: Pressbild

Samtidigt understryker han att det absolut kommer att vara intensiv trafik på landets vägar de kommande dagarna och att det finns en hel del vägar man borde undvika om man har möjlighet till det.

”Var snäll mot gaspedalen”

– Det förekommer också en del vägarbeten. Jag vill höja ett varningens finger för E4 vid Ljungby där man bygger om vägen från 2+1-väg till motorväg. Där är det begränsad hastighet och framkomlighet och det gäller att vara snäll mot gaspedalen, säger Bengt Olsson.

Om det inte var nog med vägarbeten så finns det även väderlek att se upp för på vägarna. Som det ser ut nu är de största delarna av Götaland och delar av Svealand fria från snö medan det är allt vitare i naturen norr om Uppsala. Men det är inte snön som är det mest luriga.

– Även om man som förare har koll på väderleken dit man ska så måste man tänka på att vädret kan vara väldigt lokalt. Det kan handla om ett hundratal meter där en viss väderlek råder. Är temperaturen runt nollan är det stor risk att det är halt på vägarna, säger Bengt Olsson.

100 fler fartkameror

Men det finns även ljusglimtar på vägarna denna julen. Allt fler av de stora vägarna är mötesfria, alltså att det finns någon form av mitträcke mellan mötande trafik.

– I år har vi upp emot 80 kilimeter mer mötesfri väg. Det gör att det blir färre farliga omkörningar och färre möteskollissioner. Sedan har vi också fått upp 100 fler fartkameror som får förare att sänka hastigheten, säger Trafikverkets presschef.

Här är vägarna där trafiken väntas vara som intensivast under julhelgen. Källa: Trafikverket. Foto: SVT

Tre misstag som bilförare gör i jultrafiken, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson

• Man håller för hög hastighet

• Ligger för nära framförvarande bil

• Tror att det inte finns vilda djur i skogen nära vägen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.