Plogbil röjer snö utanför Östersund tidigare i december. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

SVT:s meteorolog: Det blir en grå jul i söder, och en någorlunda vit jul i norr

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det jul och vägarna runt om i landet kommer att fyllas av fler bilar än under andra helger. Därför är det extra viktigt att köra varsamt och vara underrättad om väderlaget.

– Man ska alltid tänka på hur vädret är lokalt, speciellt på morgonen och sent på kvällen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Alla kommer inte att vakna upp till något vinterlandskap de närmaste dagarna, men det blir ganska så säkert en vit jul i Norrland och norra Svealand.

– Från mellersta Dalarna, norra Värmland och längre norrut blir det säkert en vit jul, men i övrigt i söder blir det barmark, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Snöfall i norra Norrland

Men med snö kommer också risker. Under fredagen rör sig ett område med snö och blötsnö norrut över södra Norrland. I samband med det kommer mildare luft med vind som gör att det finns risk för regn och underkylt regn i bland annat Medelpad och Ångermanland.

– I södra halvan av landet kommer det att vara milt och regnigt. I Svealand och Götaland kommer det att bli mulet och plusgrader. Och från norra Svealand kommer det att bli snö eller blötsnö. I norra Norrland har vi lite snöfall men det blir minusgrader och vinterväderläge, säger Deana Bajic.

SMHI varnar för plötslig ishalka i Värmland, Dalarna och Gävleborg. Varningarna är i den lägre klassen, klass 1 men ett regnoväder med risk för underkylt regn kan ställa till med problem i trafiken i Mellansverige.

”En grå jul i söder”

Natten mot lördag kommer snöfallet att intensifieras något och röra sig mot norra Norrland.

– Där kan det komma större mängder snö och längs med norr Norrlandskusten kan det bli inslag av regn, säger Deana Bajic.

Det blir fortsatt milt i övriga delar av landet under lördagen. Mulet och till viss del regn, därför kan det vara dålig sikt på vägarna på grund av dis eller dimma.

– I Jämtlandsfjällen kan det bli tidvis blåsigt men det ser ändå ganska lugnt ut, säger Deana Bajic.

Överlag kommer det inte att vara så mycket vind över landet, vilket är till fördel för sikten där det kan komma snöfall.

– I stället för en grön jul skulle jag säga att det blir en grå jul i söder. I norr är det i alla fall vitt på marken, säger Deana Bajic.

Bådar gott för trafiken

Så som prognosen ser ut nu kan det bli rätt lugnt på vägarna detta år. I fjol omkom 26 personer i trafiken under perioden 20 december till 12 januari, enligt Trafikverket. Det var högre än det årliga snittet på 13-14 personer, enligt statistik från Transportstyrelsen.

– Man ska alltid tänka på hur vädret är lokalt, speciellt på morgonen och sent på kvällarna. Och i norr måste man självklart tänka på frost- och snöhalka, säger Deana Bajic.

Råd för en säker resa

Starta resan i god tid – jul/nyår är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.

Var utvilad – för de flesta innebär jul/nyår längre resor än vanligt.

Kör aldrig onykter.

Förhindra att någon annan kör onykter.

Låt bilen stå dagen efter en fest.

Åk aldrig med en onykter förare.

Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns.

Se till att alla är bältade.

Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.

Håll avstånd.

Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.