Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Tobias Larssons efterlängtade tvillingdöttrar föddes av en surrogatmamma i Colombia var de för sjuka för att flygas hem. ”De bara lämnar mig här”, säger han om surrogatagenturen. Foto: SVT/Dokument inifrån: Vi ska ha barn

”Detta är en mardröm” – fastnade i Colombia med sina sjuka surrogatbebisar

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Larsson längtade efter att få barn och anlitade ett svenskt surrogatbolag. Men istället för att flyga hem till Sverige med två nyfödda döttrar fick han kämpa för deras liv under åtta månader i Colombia.

Tobias Larsson tvillingdöttrar föddes av en surrogatmamma i Colombia. Men de kom alldeles för tidigt, en av dem föddes med hjärtfel och de smittades båda av multiresistenta bakterier.

Sjukhuset i Colombia bedömde att tvillingarna kunde vårdas i hemmet. Eftersom de var för sjuka för att flygas hem tvingades Tobias Larsson själv axla ansvaret för att vårda dem dygnet runt i en lägenhet i Bogotá. Ena dottern var nära att dö flera gånger.

– Jag köper ju att jag har det fulla ansvaret som förälder och det är mina barn. Sen så är det ju väldigt svårt att föreställa sig det här innan för det, säger han i Dokument inifrån: Vi ska ha barn.

Inte förrän åtta månader efter födseln lyckades han få hem dem.

Kände sig övergiven av Nordic surrogacy

Tobias Larsson hade tecknat ett kontrakt med Nordic surrogacy som garanterade barn. Ett sådant kostar normalt sett mellan 700 000 och 1,5 miljoner, beroende på i vilket land graviditeten genomförs.

Under den tuffa tiden i Colombia blev han besviken på företagets brist på stöd.

– Deras sätt att möta det här är att ta handen ifrån det och svara med tystnad, säger han.

Nordic surrogacy: ”Försökt stötta”

Nordic surrogacy gav honom 100 000 kronor och erbjöd en sjuksköterska som kunde hjälpa honom i lägenheten. Men Tobias Larsson ville främst ha hjälp att ta sig hem till Sverige. Eduardo Afonso, grundare och vd för Nordic surrogacy, anser inte att de hade kunnat göra något mer.

– Vi har försökt stötta honom på alla möjliga sätt. Både vi här i Sverige, läkarna och personalen på kliniken i Colombia och vår koordinator i Colombia, säger han.

Till slut lyckades Tobias Larsson hitta en teknisk lösning som hjälpte döttrarna att klara en hel resa med reguljärflyg hem till Sverige. Efter en vecka i svensk sjukvård mådde de mycket bättre.

Se två avsnitt av tre av Dokument inifrån: Vi ska ha barn på SVT Play eller i SVT1 den 5 juni kl 20:00.

FAKTA: SURROGAT

Ett surrogatarrangemang innebär att en eller flera personer som vill bli föräldrar anlitar någon som genomgår graviditeten åt dem. Det görs ofta mot betalning. Surrogatmamman kan antingen få ett befruktat ägg från den tilltänkta modern eller från en donator.

Surrogatarrangemang är inte tillåtna i den svenska sjukvården. Men det är inte förbjudet att anlita en surrogatmamma i de länder där lagen ser annorlunda ut. Det finns svenska surrogatbolag som förmedlar sådana arrangemang.

Det finns ingen statlig kontroll av de som önskar bli surrogatföräldrar, liknande den som görs när det kommer till adoptioner.

I Sverige gäller regeln att den som fött barnet blir barnets rättsliga mor. Det finns dock olika sätt att komma runt det för svenska föräldrar som fått barn via surrogat. Saker som kan spela in i domstolens bedömning är till exempel att den svenska mamman har etablerat relation med barnet och är erkänd som mor i utländsk domstol.

Källa: Skatteverket, Dokument inifrån: Vi ska ha barn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.