Om SAS piloter tas ut i strejk kommer tusentals resenärer att drabbas, enligt SAS vd Rickard Gustafsson. (ARKIVBILD) Foto: TT

Detta har du rätt till vid flygstrejk

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals resenärer drabbades när över 100 flygavgångar ställdes in inför den hotande SAS-strejken. SAS har dock skyldighet att till viss del kompensera drabbade resenärer.

För den resenär som blir strandad på grund av en inställd flygning blir konsekvenserna av strejken direkt kännbara. Men den drabbade är långt från rättslös. Flygbolag som trafikerar inom EU lyder under internationella bestämmelser som reglerar vad som gäller vid flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning.

Grundläggande rättigheter

Enligt konsumentverket har du som drabbas av en inställd flygning på grund av strejk framförallt tre rättigheter.

Hot om SAS-strejk

1. rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten.

2. rätt till mat och dryck

3. rätt till hotell

Men den som väljer att få biljetten återbetald har flygbolaget inte längre någon skyldighet att betala hotell eller mat åt.

Inga extra pengar vid strejk

I normala fall skulle den resenär som drabbats av ett inställt flyg utöver ovanstående tre rättigheter också ha rätt till en kompensation – en summa på omkring 200-600 euro. Men i och med en strejk råder ”extraordinära omständigheter”.

– SAS har då ingen skyldighet att betala kompensation som under vanliga omständigheter utgått enligt flygförordningen, säger Jan Nyquist, enhetschef på Konsumentverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot om SAS-strejk

Mer i ämnet