Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fall för fall – SVT har gått igenom domarna som ska skapa misstro mot svenska myndigheter.

Detta har hänt: Kampanj om att myndigheter kidnappar barn

Uppdaterad
Publicerad

Desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar barn resulterade i demonstationer, hot och hat mot kommuner och blev även nyheter i utländska medier. Här är en summering över vad som hittills har hänt.

• I december 2021 startade en kampanj på arabisktalande sociala medier-konton med ett kärnbudskap om påståenden att svenska myndigheter ”kidnappar” barn, framförallt från muslimska föräldrar.

• Syftet var att sprida misstro mot svenska myndigheter. Som stöd för detta spreds bland annat bilder på gråtande barn som omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Där beskrevs flera exempel som påstods visa hur barn omhändertogs felaktigt av socialtjänsten.

LVU-kampanjen

• I framförallt öppna Facebook-grupper och på Youtube spreds många människors berättelser, som påstod hur socialtjänst och förvaltningsrätten i stort sett tagit deras barn utan anledning och att det helt saknat grund. Vissa av fallen togs även upp i internationella medier, som exempel på hur svenska myndigheter kidnappar barn till personer med invandrarbakgrund.

• Kampanjen växte sig stor på kort tid och resulterade bland annat i demonstrationer. Kommuner och socialtjänst blev även angripna av konton kopplade till våldsbejakande islamiska organsiationer som bland annat uttalade hot om terrordåd i kommentarsfälten. Exemplen som användes var återkommande men dessa har vid granskningar, bland annat av SVT Nyheter, visat sig vara vara felaktiga.

• Myndigheter har bedömt uppgifterna som spridits som mycket allvarliga. Myndigheten för psykologiskt försvar bedömde kampanjen taktikanpassad och konstaterade att information använts som ett maktmedel för att vilseleda. Målet är skapa splittring mellan

• Kampanjen har överskuggats av Ukrainakriget och andra nyhetshändelser men inte upphört för det. I det stora hela på samma nivå som i våras. Nya aktörer har också kommit till, och Tiktok har blivit en allt större plattform för spridningen.

– De aktörer som var aktiva i LVU-kampanjen har fortsatt och det rullar på fortfarande. Man kan se det som ett kluster, ett moln av aktörer, säger Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LVU-kampanjen

Mer i ämnet