Safet Makas ser sina ena son ligga på gräsmattan och få hjärt- och lungräddning när han kommer fram till lägenheten. Strax därefter grips han av polis. Foto: Bengt Löfgren/SVT

Detta har hänt: Så gick det till när Safet Makas förlorade sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 juli 2017 åker Safet Makas till jobbet som vilken dag som helst. Några timmar senare kommer han att befinna sig i en mardröm, med skillnaden att det är på riktigt. Uppdrag gransknings Sanna Klinghoffer och Bengt Löfgren har följt hans resa för att förstå vad som hände.

• 08.52 kommer ett larm till räddningstjänsten om en lägenhetsbrand i Gårdsten i Göteborg.

• 08.56 är räddningstjänst på plats, även ambulans och polis ansluter.

Inne i den eldhärjade lägenheten hittar räddningstjänsten tre barn och en kvinna. Alla livlösa, alla med uppskurna halsar.

• 09.00 skulle familjen ha vräkts. Safet Makas fru visste om det. Men socialtjänsten som haft kontakt med hustrun såg aldrig till att Safet Makas fick veta detta.

Vid niotiden på morgonen får Safet Makas ett telefonsamtal när han är på jobbet, från en granne som säger att det brinner i hans lägenhet, att han måste komma hem.

Safet Makas ringer sin fru två gånger, men får inget svar. Han tänker att hon kanske försöker rädda barnen. Han lämnar sin arbetsplats och åker direkt hem.

På plats ser han hur det görs hjärt- och lungräddning på ena sonen. Polis kommer fram och för bort honom till en polisbil. De kör honom sedan till polishuset på Skånegatan i Göteborg.

Trots att det görs ihärdiga försök att få liv i barnen och deras mamma så lyckas man inte rädda dem.

Strax före lunch talar polisen om för Safet Makas att hans fru och deras tre barn Almir, Kamil och Vanessa är döda. Och att han är misstänkt för mord.

Safet Makas förhörs och får frågor om vad som hänt, om vräkningen och skulderna. Det är första gången han får kännedom om det. Han tror inte det är sant och ber att få dokument som stödjer det.

Safet Makas från Bosnien och hans fru från Polen hade varit tillsammans i 18 år. Vänner och personer i deras närhet vittnar om en varm och kärleksfull relation. Frun var hemma med barnen och skötte familjens ekonomi. Det hade alltid fungerat. Men de sista två åren slutade hon att betala räkningar och hyra – något hon dolde för sin man.

Åklagaren tror inte det är möjligt att Safet Makas inte haft kännedom om vräkningen och skulderna. Hon misstänker att han ljuger och stärker misstankegraden.

Senare inser åklagaren att Safet Makas talat sanning. Han visste inget, det är först vid polisförhören han får veta att familjen hade skulder och skulle vräkas.

Safet Makas får nu också veta att socialtjänsten haft kontakt med hustrun under ett och ett halvt års tid, att det kommit in fem orosanmälningar och att barnen utretts av socialtjänsten. Safets fru undanhöll detta för honom. Hon sa till socialtjänsten att hennes man inte hade telefon. Socialtjänsten såg inte till att Safet Makas nåddes av informationen om sin familj, trots att socialtjänstlagen säger att båda vårdnadshavare ska informeras när barn utreds.

Efter en vecka släpps Safet Makas från häktet. Enligt rättsläkare är det Safets fru som tagit livet av sig själv och de tre barnen i vad som kallas ett utvidgat självmord.

Safet Makas börjar nu söka svar på vad som hänt. Han går igenom sin frus dator, läser hela förundersökningen som nu är nedlagd och han läser också socialtjänstens handlingar om sin familj. Det är information som han som pappa borde ha haft för länge sedan. Han besöker brandmännen som var först på plats vid lägenhetsbranden. Och han besöker socialtjänsten för att få svar på varför de aldrig såg till att han fick veta.

Safet och sanningen: del 1 till 4 publiceras onsdag den 26 september 2018 och finns att se på SVT Play från klockan 12. I programmet har Uppdrag gransknings team följt Safet Makas försök att förstå det som hände honom och hans familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.