Detta vet vi om Stram kurs

Uppdaterad
Publicerad

Det danska högerextrema partiet Stram kurs drivs av Rasmus Paludan. Detta vet vi om partiet och mannen bakom.

  • Det högerextrema partiet Stram kurs grundades 2017 i Danmark av juristen Rasmus Paludan. Partiet arbetar för ett homogent Danmark, är kända för sitt antimuslimska budskap och förespråkar en rensning av “icke-västliga personer”.  
  • Den dansk-svenska partiledaren Rasmus Paludan personifierar i stor grad partiet.  
  • Genom aktioner som att till exempel bränna Koranen i områden med invånare som de tar för givet kommer att bli provocerade, arga och upprörda av partiets närvaro, har de vunnit uppmärksamhet hos såväl etablerad medier som alternativmedier.  
  • Rasmus Paludan har dömts två gånger för hets mot folkgrupp i Danmark, 2019 och 2020. Han dömdes bland annat för sina uttalanden om muslimer. 

Etablera sig i Sverige

  • 2019 godkändes partiet för att ställa upp i danska Folketinget. Partiet nådde 1,8 procent – endast 0,2 procentenheter saknades till Folketingets spärrnivå.  
  • Rasmus Paludans anhängare brände 2020 en koran i Rosengård i Malmö. Händelsen filmades och lades ut på nätet och ledde till att våldsamheter bröt ut i Malmö. Anhängarna genomförde aktionen trots att Rasmus Paludans demonstrationstillstånd hade avslagits.  
  • Under påskhelgen 2022 besökte Paludan och hans anhängare  – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. Minst ett 40-tal personer har gripits eller anhållits, flera av dem minderåriga. Totalt 26 poliser ska ha skadats.
  • Stram kurs meddelar den 20 april att partiet ställer upp i riksdagsvalet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet