Swedbanks förre vd, Michael Wolf. Foto: TT

Sparkade vd:n Michael Wolf går fri

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks sparkade vd Michael Wolf frias från anklagelser om insiderbrott. Det bekräftar hans advokat.

Den sparkade vd:n har varit misstänkt för insiderbrott. Han polisanmäldes av Swedbank i februari.

Åklagaren har därmed gått på den linje som Wolfs försvarsadvokat Leif Gustafson förespråkade för en knapp vecka sedan efter att den tidigare bankchefen förhörts av Ekobrottsmyndigheten.

Swedbank sparkar sin vd

– Motiveringen är given, det går inte att styrka att det har begåtts något brott. Enligt Gustafson är Wolf ”absolut inte misstänkt för något annat brott”.

Kallades till förhör

Wolf tvingades avgå den 8 februari. Anledningen aktieköp som Wolf skulle ha gjort i bolaget Oniva Online Group.

Den 14 april delgavs Michael Wolf har misstanke om insiderbrott och kallades av Ekobrottmyndigheten till förhör. I dag erfor Dagens industri (Di) att förundersökningen läggs ned vilket nu bekräftas av försvarsadvokaten.

”Jag är lättad över att det nu är bevisat att jag är helt oskyldig till de anklagelser som riktats mot mig genom att förundersökningen så snabbt läggs ner. Jag har hela tiden varit säker på att jag alltid har följt alla lagar och regler vilket nu har bekräftats av åklagaren”, skriver Michael Wolf i ett mejl till Di.

”Wolf en del av maktspelet”

Anders Oscarsson, ägarstyrningsansvarig och aktiechef på AMF, säger att han nu kan konstatera att Wolf ”var en del av ett maktspel”.

– Det var konstigt hur man gjorde sig av med en vd på det sättet, säger Oscarsson.

Anders Oscarsson anser att Swedbanks tidigare ordförande Anders Sundström är ansvarig för den uppkomna situationen.

– Ja, det var ju Anders Sundström som hade all information. Det var Anders Sundström som hanterade hela situationen och portionerade ut sanningen i små lagom mängder som det passade honom.

Andra grunder

Den förre styrelseordföranden Anders Sundström, skriver i ett mejl till TT:

”Det är bra att åklagaren så snabbt kommit till sin slutsats. Jag vill understryka att beslutet att säga upp vd fattades på andra grunder än den rapportering som gjordes angående marknadsmissbruk, däremot påverkade detta tidpunkten. Anmälan till Finansinspektionen gjordes efter att banken konsulterat extern juridisk expertis”.

Sparkades i februari

Michael Wolf fick sparken i februari, efter att ha suttit på vd-posten i Swedbank i nästan sju år.

Den turbulens som följde fick i slutet av mars valberedningen i Swedbank att tänka om, och dra tillbaka förslaget att styrelseordförande Anders Sundström skulle väljas om.

På Swedbanks årsstämma den 5 april nekades både Wolf och Sundström ansvarsfrihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet