Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diamant Salihu har träffat ungdomar som skickats iväg till Somalia av sina föräldrar i hopp om att deras barn ska uppfostrats – men i själva verket blir saker värre. Se krimreportern berätta mer i klippet. Foto: SVT

SVT:s Diamant Salihu om uppfostringsresor: ”Kan bli ännu värre”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns familjer i Sverige som skickar sina barn utomlands på så kallade uppfostringsresor. SVT:s reporter Diamant Salihu har träffat några av dessa familjer.

– Man vill inte få sitt barn tvångsomhändertaget, eller kidnappat som man säger ibland, och det här är något man känner väl till och det har gjorts i generationer, säger han.

I hopp om att barnen inte ska rekryteras av kriminella finns det föräldrar som sätter sina barn i ”uppfostringsläger” i till exempel Somalia.

– I ett fall som jag känner till har en hel familj varit borta i tre år med sina barn. När barnen återvänder blir ett av barnen snabbt rekryterad av kriminella och används som torped i en skjutning, säger Diamant Salihu.

Se honom berätta mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.