Tanken är att det digitala körkortet ska komplettera det traditionella körkortet. Det kommer att ta tid innan det går att använda överallt. Foto: TT

Digitala körkort kan bli verklighet nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Finland blir först i världen med digitala körkort. Testresultaten har varit lovande. De flesta som provat tycker att det digitala körkortet fungerat bra och Transportstyrelsen i Sverige funderar på att följa Finlands exempel.

Redan från och med i sommar kan alla i Finland som vill ha ett extra körkort som en app i mobilen få det.

– Över tusen användare har redan provat med gott resultat, det säger Marko Sillanpää, chef för den finska transport- och säkerhetsmyndigheten Trafi.

Tanken är att det digitala körkortet ska komplettera det traditionella körkortet, eftersom det kommer att ta tid innan det går att använda överallt och eftersom det formellt inte är en ID-handling.

– Men tanken är att det ska gå att använda överallt, även utomlands. Datasäkerheten är faktiskt större än för det traditionella körkortet, säger Marko Sillanpää.

I början av nästa år

Och även svenska Transportstyrelsen utreder nu möjligheterna att införa digitala körkort i Sverige.

– Vi tittar också på någon form av digital lösning i Sverige, men vi har inte kommit så långt som i Finland ännu. Vi har som ambition att ha en svensk lösning i början på nästa år, det säger Pär-Ola Skarviken som är utredare på svenska Transportstyrelsen.

– I Finland är det ju en app med uppgifter om innehållet på körkortet, exempelvis vilken behörighet man har, och det är ju en lösning som man kan tänka sig. Men vi vill inte låsa oss vid någon modell än i Sverige, vi kommer att titta på olika alternativ.

Lång process

Men enligt den svenska Transportstyrelsen är det ännu långt kvar till att helt ersätta de traditionella körkorten med digitala.

– Vi har för närvarande inte den ambitionen, det är en lång process vi har framför oss, säger Pär-Ola Skarviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.