Sverige är ett av de dyraste länderna i Europa att ta körkort i. Foto: TT

Så dyrt är körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Nyanländ, arbetslös och svenska arbetsplatser som ofta kräver körkort för att få chans till anställning. Marknaden för svarta trafikskolor växer och ett billigare körkort lockar när plånboken inte räcker till. I dag kostar ett genomsnittligt körkort ungefär 15.000 kronor – vilket gör Sverige till ett av Europas dyraste länder att ta körkort i.

Lägre eller till och med halva kostnaden för ett körkort lockar många. Just de höga kostnaderna för att ta körkort uppges vara förklaringen till att marknaden för svarta körskolor växer.

Sverige är idag ett av Europas dyraste länder att ta körkort i. Bara Norge och Danmark är dyrare, enligt EFA, trafikskolornas europeiska branschorganisation.

LÄS MER: Svarta trafikskolor ett växande problem

Enligt deras senaste undersökning är det ungefär dubbelt så dyrt att ta körkort i jämförelse med i Storbritannien och Irland.

Mellan 15.000-20.000 SEK för ett körkort

– Priset varierar och är beroende av hur mycket erfarenhet man har, men det ligger ungefär på 15.000 kronor, säger Karin Michaelsson, som är utredare på Transportstyrelsen.

Men enligt, Andreas Hvornum, trafiklärare på Sveriges största trafikskola, Mårtenssons trafikskola i Malmö, bör man räkna med att lägga runt 20.000 kronor för ett körkort.

LÄS MER: Många illegala trafikskolor i Södertälje

– Men jag skulle säga att vi har lägre priser än i Stockholm. Men för att ta ett körkort, som nybörjare behöver du oftast 15 dubbellektioner á 80 minuter och göra halka, uppkörning, teoriprov – och allt kostar förstås pengar.

Malmö – marknad för svarta trafikskolor

Han säger att de illegala trafikskolorna är många även i Malmö, som påverkat att trafikskolan sänkt sina priser för att klara konkurrensen.

-  Man kan förstå att folk lockas till det billigare alternativet, men min erfarenhet är att de inte alltid får rätt information och inte lär sig det tänk som krävs för att få sitt körkort, som att tänka kring riskkörning och miljömedveten körning, säger Mårtenssons trafiklärare Andreas Hvornum.

”Momsen på körkort är för hög”

Den fria marknaden styr priset på körkort i dag och Berit Johansson, förbundsordförande på Sveriges trafikskolors riksförbund, tycker inte att trafikskolornas priser är för höga.

LÄS MER: Snart åtalas första trafikläraren

– Ingånglönerna för trafikeskolelärare är 22.000 kronor. Lägg också till den höga momsen om 25 procent, plus att man måste betala Transportstyrelsen 2-3 procent av sin omsättning för tillsyn. Det kostar att bedriva verksamheten, med andra ord. Jag blir trött på politiker som säger att körkorten är för dyra när det var de som valde 25 procent moms.

CSN-lån för körkort 2018

Regeringen har i budgetpropositionen för 2017  föreslagit möjligheterna till ett körkortslån via CSN. Lagändringarna kan komma att träda i kraft i september 2018, och det här var en het fråga redan under valrörelsen:

LÄS MER: Trafiklärare: ”Svartåkarna har mer jobb än vad jag har”

– Körkort ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi göra det möjligt för den som har klarat gymnasiet att också låna från CSN för att ta sitt körkort, sa Löfven 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.