Vänstern och regeringen är överens om CSN-lån för körkort. Foto: TT

Rödgröna överens: Kan ta CSN-lån för körkort

Uppdaterad
Publicerad

Senast 2018 kommer man kunna ta CSN-lån för att ta körkort. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har drivit frågan i budgetförhandlingarna med regeringen och säger att det nu är klart.
– Många har inte råd att ta det här körkortet, så vi tror att det här kommer att vara en bra hjälp för unga att få arbete, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V).

I valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven att unga upp till 24 år som gått ut gymnasiet skulle kunna ta 25.000 kronor i studielån för att bekosta en körkortsutbildning. Då lutade sig S-ledaren på en undersökning som en expert på Svenskt Näringsliv gjort åt branschorganisationen Bil Sweden som visade att ett körkort är nödvändigt i sex av tio branscher där många unga jobbar.

– Körkort ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi göra det möjligt för den som har klarat gymnasiet att också låna från CSN för att ta sitt körkort, sa Löfven i sitt sommartal 2014.

Men sedan dess har inte mycket har hänt. Budskapet från såväl den tidigare gymnasieministern Aida Hadzialic, som statsminister Stefan Löfven har varit att ”ärendet bereds i regeringskansliet”.

”Har ju inte hänt något förrän nu”

Enligt vad SVT erfar beror den segdragna hanteringen bland annat på Miljöpartiet som ju vill att färre, inte fler, börjar köra bil.

En körkortsutbildning på körskola kostar i genomsnitt drygt 15.000 kronor, enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut, HUI. Men det kan bli långt dyrare än så för den som väljer att ta många lektioner. Även Vänsterpartiet vill att lånegränsen ska ligga på 25000 kronor.

Hur ser du på risken att körskolor höjer priserna när de vet att eleverna kan låna pengar?

– Det finns ju sådana risker och det är en av sakerna vi ska titta på i utredningen. Hur man ska gynna seriösa trafikskolor som ger en bra utbildning och hur man inte ska kunna ta extra betalt för att man tar lån, säger Jonas Sjöstedt.

Det här var ju ett vallöfte från Socialdemokraterna, vad har egentligen Vänsterpartiet bidragit med?

– Det har ju inte hänt något förrän nu, när vi har lyft det här kravet i budgetförhandlingarna.

Osäkert när utredningen är klar

Men Vänsterpartiet vill inte, till skillnad från Socialdemokraterna, att det ska vara ett krav att man har gått ut gymnasiet.

– Det finns ju de som inte har gjort det. Det kan vara yngre, det kan vara äldre men de måste också kunna söka olika arbeten där det kanske är ännu viktigare att kunna köra bil. Vi kommer att bli överens om det också.

Inom kort tillsätts en utredning för att det ska bli verklighet. Men när den ska vara klar är inte heller klart.

Det låter fortfarande väldigt osäkert allt det här?

– Det viktiga för mig är att vi har tagit i hand på att före nästa val ska man kunna ta CSN-lån för att ta körkort, säger Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet