Foto: TT

Din förkylning kan vara pollenallergi

Uppdaterad
Publicerad

Nu är pollensäsongen igång och det råder svåra tider för allergiker. I söder blommar björken för fullt och pollennivåerna är höga i hela landet.

– Många tror att de fått en besvärlig förkylning och så är det egentligen en allergi. I år tror jag att det kommer att vara mycket björkpollen och folk som inte haft så stora besvär tidigare kommer kanske få mer besvär nu, säger Gunilla Hedlin, professor och barnläkare.

Björkpollen började för ungefär en vecka sen och denna vecka ser det ut att bli riktigt höga halter. I Danmark slår man nu rekord i björkpollen. Under måndagen uppmättes nämligen den högsta nivån av björkpollen någonsin i Köpenhamn.

– För att lindra besvären kan man ta antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar, Det är inte för sent att börja ta mediciner nu, säger Gunilla Hedlin.

Vaccin finns

Har man extrema problem med allergi finns det möjlighet att vaccinera sig. Det är en effektiv men lång behandling.

– Behandlingen sätter man inte igång nu utan till hösten. Den fungerar så att man får sprutor under en lång period och på så sätt vänjer kroppen vid det personen annars är allergisk mot. Har man väl genomfört behandlingen håller den i upp till tio år, säger Gunilla Hedlin.

Allergi blir allt vanligare men vad det beror på vet man inte. Gunilla Hedlin rekommenderar pollenallergiker att följa pollenrapporten och undvika joggingturer de dagar då det är mycket pollen i luften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.