Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du en snabb överblick över SVT:s rapportering under onsdagen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Snöoväder i södra Sverige – följ händelseutvecklingen här

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen och torsdagen har stora mängder snö fallit i södra och västra Sverige. SMHI utfärdade orange vädervarning i stora delar av södra Götaland, men har nu nedgraderat till gul varning. Snökaoset har orsakat stora trafikstörningar i bland annat Hallands och Kalmar län. Samtidigt håller skolor i Hässleholms kommun stängt.

Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering:

Direktrapport · Trafikläget

Pinnat inlägg

Flera översvämningar i Skåne – skolor stänger

I Hässleholms kommun har skolsjutsen ställts in på grund av all snö. Kommunen har också beslutat att stänga skolorna tills fredag.
– Eleverna är hemma och har en studiefri dag, säger Niklas Persson, som är tillförordnad förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, till TT.

Under torsdagen kom vintern med klara besked till södra Sverige. Men vinden har mojnat och snön har avtagit i de värst drabbade områden. Därmed tackar jag för mig och avslutar dagens direktrapportering. Tack för visat intesse!

För vidare information om hur vädret och framkomligheten på vägarna ser ut i din region just nu, hänvisar jag till närmaste SVT lokalredaktion, Trafikverket och SMHI.

Gul vädervarning utfärdas för delar av Uppsala län

Ymniga snöbyar driver in från havet och kan ge 5-10 cm snö längs med upplandskusten. Vädret förväntas dra in klockan 18 ikväll och pågå till morgonen.

Gul vädervarning innebär risk för förseningar i tåg- och busstrafik. Framkomligheten på vägarna kan begränsas och att halka, snömodd, dålig sikt och snörök kan förekomma.

Hör SVT:s meteorolog förklarar vad som är nytt bakom varningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Snön sveper in över Kalmar – problem i snöröjningsarbetet

Efter en regnig och snöslaskig morgon har det åter börjat snöa i Kalmar.

Igår inleddes arbetet med att få bort snö och nu har en andra runda med snörjning påbörjats. Problemet med den andra rundan av snöröjningen är vattnet från den smälta snön från förmiddagen.

– Vattnet har ingenstans att ta vägen då snömodden täpper till brunnarna, säger Thomas Körge som är arbetsledare på serviceförvaltningen i Kalmar kommun.
– Den andra rundan går för tillfället hyfsat bra men det stora problemet är just vattnet, säger

"En extraordinär situation"

Bandvagnar och bärgningsbil med kedjor har varit ute, Thomas Bengtsson beskriver nattens arbetspass i Halmstad som "extraordinär". Något som ställt till med problem med plogningen är stadens hyrbara elsparkcyklar.

– Det är halt och man kan ramla när man hoppar ut för flytta undan de. Det blir jättemycket extraarbete för oss, säger Thomas Bengtsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Ett flygplan tvingades vända tillbaka

Ett flygplan som skulle ha landat på Visbys flygplats klockan 12.30 men tvingades att vända tillbaka. Planet som flög från Arlanda till Visby kunde inte landa på grund det snöväder som dragit in över Gotland.

– Det är vädret som påverkar. Det är ymnigt snöande och dålig sikt som fått planet att vända tillbaka", säger flygplatschef Gunnar Jonasson till tidningen Hela Gotland, enligt P4 Gotland.

Länsstyrelsen i Halland drar tillbaka uppmaningen

Tidigare under torsdagen uppmande länsstyrelsen i Halland att folk skulle stanna inomhus ifall de hade möjlighet. Men i takt med att vinden har mojnat och snön har avtagit har länsstyrelsen dragit tillbaka uppmaningen, skriver Hallandsposten.

Trafikverket: Fortsatt varning för problem i trafiken

Trafiken har börjat lätta på sina håll. Men stora framkomlihetsproblem råder fortsatt skriver Trafikverket i ett meddelande som benämns som "viktig trafikinformation".

Meddelandet:

"Det råder fortsatt stora framkomlighetsproblem på många vägar i södra och västra Sverige, bland annat på E4 norr om Ljungby som är avstängd till sent i eftermiddag för saneringsarbete efter en tidigare olycka. Då mer snö förväntas falla i takt med att ovädret rör sig österut kommer det dröja innan trafiken kan rulla som normalt igen. För att underlätta för utrycknings- och snöröjningsfordon så undvik att ge dig ut i trafiken om du inte måste. För dig som måste ge dig ut på vägarna gäller att anpassa hastigheten, hålla avstånd och följa utvecklingen via smhi. Även tågtrafiken har påverkats av väderläget i form av inställda avgångar och reducerad trafik, för mer detaljerad information och eventuell ersättningstrafik hänvisar vi dig till ditt tågbolag."

Efter långa stoppet – nu rullar bilarna på E6

Det har varit mer eller mindre totalstopp på sträckan mellan Frillesås och Kungsbacka sedan igårkväll. Under natten och torsdagsmorgonen har vägen från och till varit avstängd i båda riktningar. Men nu har den börjat rulla på. Orsaken har inte varit en särskild olycka utan att vädret gjort vägen okörbar.

Vägen har nu plogats och saltats. Dock uppmanar Trafikverket bilister att ta en annan väg eftersom väglaget fortfarande är dålig.

Företaget pausar uthyrning av elsparkcyklar

Det är företaget Bolt som väljer att pausa uthyrningen av sina elsparkcyklar. Anledningen är det kraftiga snöoväder som svept in över Götaland och södra Svealand.

Bolts Sverigechef, Alexander Liljeblad, skriver i ett pressmeddelande.
– Vintervädret medför en del utmaningar för alla som befinner sig i trafiken. Det gäller även elsparkcyklar. Eftersom vi prioriterar våra användares säkerhet har vi därför valt att tillfälligt pausa uthyrningen. Vi har även börjat att samla in elsparkcyklar för att underlätta för den lokala snöröjningen.

De berörda städerna är Stockholm, Göteborg, Borås, Helsingborg och Lund.

Hur andra uthyrningsföretag av elsparkcyklar gör är ännu oklart. SVT har sökt flera av de för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer