Ett flertal busslinjer i nordvästra Skåne är helt inställda på torsdagen på grund av det rådande väderläget. Foto: SVT

Så påverkas kollektivtrafiken av snön

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal busslinjer i nordvästra Skåne är helt inställda på torsdagen på grund av det rådande väderläget. Dessutom orsakar snön växelfel, vilket ställer till det även för tågen.

På tisdagen drog ett snöoväder in över de västra delarna av Götaland, vilket gett upphov till problem både för biltrafik och kollektivtrafik.

På torsdagen är följande av Skånetrafikens busslinjer är helt inställda, skriver företaget på sin hemsida:

Linje 209, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 230, 240, 243, 250, 260, 297, 298, 410, 503, 504, 505, 506, 507, 510, 511, 514, 518, 520, 523 och 525.

Övriga linjer planeras att köras men Skånetrafiken varnar för att det kan förekomma förseningar och inställda avgångar även på dessa linjer.

Även tåg- och färdtjänstproblem

Även för tågtrafiken på sträckan Helsingborg – Göteborg kan det förekomma förseningar och köbildning på grund av ett flertal växelfel på sträckan som orsakats av det hårda vädret de senaste dagarna.

Just nu är det också stopp i tågtrafiken mellan Påarp och Helsingborg. Stoppet beror på ett växelfel i Ramlösa och ersättningarbussar har satts in i begränsad omfattning. Dock varnas för kraftiga förseningar hos dessa bussar.

Samtidigt meddelar Skånetrafiken att även serviceresorna och färdtjänsten kan drabbas av förseningar på grund av det rådande väglaget.

Flera nordvästskånska kommuner har också ställt in sin skolskjuts med hänvisning till vädret.

Elsparkcyklar stoppas

I flera städer, inklusive Helsingborg och Lund, har elsparkcykelföretaget Bolt valt att stoppa uthyrningen av sina elsparkcyklar på grund av risken för halka. Enligt ett pressmeddelande hämtar företaget upp sina cyklar för att de inte ska komma i vägen för snöröjningen.

Så fortsätter vintervädret i Skåne – hör meterologen berätta i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.