Foto: Janerik Henriksson/TT

Djurens rätt har samarbetat med organisationer som stödjer brott

Uppdaterad
Publicerad

Djurens rätt ingår i en internationell koalition med flera andra djurrättsorganisationer som begår brott och bland annat ”fritar” djur. Dessutom har de samarbetat med organisationen PETA, vars grundare uttalat stöd för att använda hot.

SVT har granskat Djurens rätt, en lobbyorganisation som gillas av över 423 000 personer på Facebook.

Trots att organisationen har tagit avstånd från olagliga aktiviteter i allmänhet, samt hot och våld i synnerhet, så har det visat sig att flera personer anställda av Djurens rätt har begått brott kopplade till djurrättsaktivism.

Flera styrelseledamöter har även gillat sidor på sociala medier kopplade till organisationer som förespråkar brott.

Tycker hot fungerar

Nu kan SVT avslöja att Djurens rätt även samarbetar med organisationer som förespråkar och begår brott.

Ett exempel är PETA, vars grundare och ordförande Ingrid Newkirk uppmärksammats för sina uttalanden, som detta i en intervju med tidskriften US News & World Report 2002:

– Vår taktik att inte använda våld är inte så effektiv. Vi frågar snällt i flera år och får då ingenting. När någon hotar fungerar det.

I andra intervjuer ska hon även ha uttalat sitt stöd till Animal Liberation Front, vars riktlinjer uppmanar anhängare att orsaka djurhållare ekonomisk skada genom skadegörelse.

”Sporadiskt samarbete”

– Djurens Rätt och PETA har haft ett sporadiskt samarbete kring enskilda frågor, men vi har aldrig ställt oss bakom något olagligt som de eventuellt har gjort eller står för. I dagsläget har vi inte heller några pågående eller planerade samarbeten med dem, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt till SVT.

Djurens rätt är dessutom en del av nätverket Open Wing Alliance som samlar djurrättsorganisationer i en enad front för att förbjuda burhöns. Där ingår flera organisationer som på olika sätt bryter mot lagen i kampen för djurs rättigheter.

En av organisationerna är Animal Equality, som vid flera tillfällen har tagit höns från lantbrukare i vad som beskrivs som fritagningar.

– Djurens Rätt ingår i ett flertal olika internationella samarbeten, en del tätare, andra vid enstaka tillfällen. Det innebär inte att vi är insatta i varje enskild organisations värderingar eller att vi accepterar allt de gör eller står för, säger Moa Richter Hagert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer