En person fördes till sjukhus efter en skottlossning i Malmö i torsdags kväll. Foto: Johan Nilsson/TT

Dödsskjutningarna fler i år än under hela 2019

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade dödskjutningar i landet är redan fler i år än under hela 2019. Och Stockholms län står för en allt större del än tidigare, rapporterar SR Ekot.

– Det är effekterna av ett arbete som inte gjordes för 10, 20, 30 år sen, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet, till Ekot.

Hittills i år har 43 personer skjutits till döds i Sverige. Det är en dödsskjutning mer än under hela 2019 vilket innebär att det dödliga skjutvapenvåldet i landet kan nå en ny högstanivå, rapporter SR Ekot.

– Det är effekterna av ett arbete som inte gjordes för 10, 20, 30 år sen, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet, till Ekot.

Polismyndigheten började år 2016, på uppdrag av regeringen, att föra statistik över alla skjutningar i landet. År 2018 rapporterades 45 dödsskjutningar vilket hittills har varit den högsta bekräftade siffran.

Ökar i Stockholm

Samtidigt står Stockholms län för en allt större del, upp emot hälften, av landets dödsskjutningar. Något som polisen uppger för Ekot kan förklaras med att det sätts allt större press på de kriminella aktörerna.

– Men vi ser positiva tendenser. Och en viktig del är att polisen ska kunna verka i områdena och bana väg för andra samhällsaktörer att etablera sig i områdena, säger Linda H Staaf till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.