Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur brittiske underrättelseexperten Keir Giles tror att spionerifallet påverkat Sveriges säkerhetspolitiska rykte. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dom mot spionmisstänkta bröderna i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller domen mot bröderna som misstänks för grovt spioneri mot Sverige under tio års tid. Om den äldre brodern döms för att ha röjt hemliga uppgifter till Ryssland vill åklagaren att han döms till livstids fängelse.

Den äldre brodern misstänks för att under åren 2011–2021 ha tagit fram och lämnat ut hemliga uppgifter som han skaffat genom sitt tidigare arbete hos Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Den yngre misstänks för att ha skött kontakterna med den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, som ska ha betalat bröderna stora summor för informationen enligt åtalet.

Vid slutpläderingen yrkade åklagarna på livstids fängelse för den äldre om han döms för grovt spioneri och tolv års fängelse för den yngre brodern.

Sekretess till stor del

Det mesta av rättegången mot de misstänkta bröderna från Uppsala har skett bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt. Även förundersökningen är till stora delar sekretessbelagd då det handlar om extremt känsliga uppgifter för rikets säkerhet enligt åklagarna.

Och bristen på detaljer gör att det är svårt för utomstående att bedöma storleken på den skada som Sverige kan ha åsamkats och hur lång tid det kan ta att reparera skadorna om misstankarna stämmer. Det menar den säkerhetspolitiske experten Keir Giles.

– Om du inte vet exakt vilka skador det rör sig om då vet du inte hur djupa de är eller hur mycket som behöver repareras, säger Keir Giles, Rysslandsexpert vid den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Nekar till anklagelserna

Åklagarna har också ett alternativyrkande för den äldre brodern. Om han inte döms för grovt spioneri vill åklagarna att han ska dömas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Det innebär att uppgifterna hanterats på ett olagligt sätt utan att man kan styrka att det finns ett uppsåt att gå främmande makt till handa. I det fallet är maxstraffet fyra års fängelse och då går den yngre brodern fri eftersom han inte är misstänkt för det brottet.

Bägge bröderna har nekat till alla anklagelser sedan de greps i september och november 2021, de har suttit häktade sedan dess.

– Det tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt skulle ha skett, sade storebroderns advokat Anton Strand vid rättegången.

I dag klockan 11.00 faller domen, med en pressträff i domstolen strax efter. SVT Nyheter sänder direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.