Foto: TT/SVT

Dömdes betala 130.000 kronor för dotterns brott

Publicerad

Under några vinterdagar 2012 drabbades Göteborg av det som skulle komma att kallas ”Instagramupploppen”. Det ledde till att en mamma i Göteborg tvingades betala mer än hundratusen kronor för sin dotters brott.

Instagramkontot ”gbgsorroz” hängde ut personer med kränkande kommentarer. Kontot skakade om en hel generation unga göteborgare och ledde bland annat till ett stort upplopp på Plusgymnasiet.

Bakom kontot stod två minderåriga flickor. Rätten slog fast att de gjort sig skyldiga till grovt förtal och tillsammans blev de dömda att betala ut närmare 600.000 kronor i skadestånd.

Drabbats hårt

Mamman till en av flickorna som dömdes är en av många ensamstående mödrar som drabbats hårt av lagstiftningen kring föräldrars ansvar för unga som begår brott. Som vårdnadshavare blev mamman skyldig att betala dotterns skadestånd. Så småningom sänktes summan till 130.000 kronor.

Bodde inte tillsammans

Mamman har uppgett att dottern inte bodde med henne under tiden för brottet. Dottern gick själv ut i ett öppet brev efter domen och berättade om hur mamman inte var involverad i hennes liv under tiden för brottet och att hon skulle ha hindrat sin dotter om hon hade vetat vad hon höll på med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer