Lars Nyberg, före detta vd på Telia, har frikänts från alla misstankar om bestickning, det vill säga mutbrott. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Teliachefer frias från misstankar om mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt friar Telias förre vd Lars Nyberg och två andra Telia-chefer från alla misstankar. De misstänktes för att ha betalat omkring tre miljarder kronor i mutor till Uzbekistans dåvarande diktators dotter och riskerade långa fängelsestraff.

I september 2017 åtalades tre tidigare Teliachefer misstänkta för mutbrott i Uzbekistan. Den förre vd:n Lars Nyberg var en av de åtalade.

Nu frias de från alla misstankar om bestickning (mutbrott).

Telias diktatursamarbete

– Det är vi jätteglada över. Jag har bara sett att åtalet ogillas. Han är lättad förstås, säger Christina Berger som är Lars Nybergs försvarsadvokat.

Teliacheferna anklagades för att ha mutat förre diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova med cirka tre miljarder kronor 2007–2010. I utbyte fick Telia frekvenser och telefonnummer i det centralasiatiska landet, hävdade åklagaren.

Frikänns på samtliga punkter

En av de åtalade cheferna var huvudansvarig för att Gulnara Karimova mutades av telekomföretaget, anser åklagaren Gunnar Stetler. Men hela åtalet har fallit.

– Brottet har inte kunnat styrkas, säger Tomas Zander, rådman vid Stockholms tingsrätt.

– De tre cheferna har frikänts på samtliga punkter, säger han.

Han säger att åklagarens utredning har luckor. Det har inte kunnat bevisas att förre diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova agerade i tjänsten.

– Det har inte konstaterats att hennes befattningar innefattar nationella telekom-frågor. Något tjänstesamband har därmed inte visats, säger Tomas Zander.

-Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company AB ogillats, tillägger han.

Riskerade fängelse

Åklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på sju år och nio månaders fängelse för den huvudansvarige chefen.  En annan chef vid Telia borde ha få straff nära maxgränsen, ansåg Stetler.

Företagets påstådda mutor saknar motstycke i Norden och har få om någon motsvarighet internationellt, anser åklagaren.

Stetler säger till TT att han beklagar domen och hade förväntat sig en fällande dom.

På frågan om han borde ha drivit fallet mot bakgrunden av att det grundas på gammal lagstiftning svarar han att hans bedömning är att det inte var någon skillnad på lagen mellan 2007 och 2012.

-De förändringar som har gjorts berör inte den här saken.

Men nu frias alltså de tre misstänka från anklagelsen om bestickning, som är en äldre lag.

– Det är en gammal dålig lag. Jag är inte förvånad, säger Nathali Pahlén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

De åtalade och ytterligare 25 personer har hörts i utredningen, uppger rådmannen vid Stockholms tingsrätt.

Här kan du se SVT:s direktsändning från Telia-domen.

SVT avslöjade

Det var i september 2012 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att Telia Soneras partner i Uzbekistan hade band till Gulnara Karimova. Åklagare inledde då en förundersökning.

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

Källa: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet