Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TT

Dramatisk väderhelg väntar

Uppdaterad
Publicerad

Mycket besvärligt väder väntas i landet i helgen när ovädret, som i Danmark döpts till Malik, drar in. Räkna med mycket hårda vindar med stormstyrka i byarna. Nu är det dags att surra fast utemöbler och andra lösa föremål.

– Det här ovädret kommer att drabba hela landet men på olika sätt, säger SVT:s meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret.

SMHI utfärdar orange varning för blåst med stormbyar längs stora delar av Västkusten, Skåne och sydvästra Småland från lördag eftermiddag till söndag vid lunchtid. Samma varning utfärdas för Gotland från lördag kväll ändra fram till sent på söndagskvällen.

– I Skåne kan det till och med bli orkanbyar på lördagen. Man får räkna med träd kommer falla och en hel del tåg och färjor lär ställas in. Saker kommer att flyga omkring helt enkelt så det kanske inte är jättebra att ge sig ut med bil om man inte måste, säger Jannicke Hansen Geitskaret.

Hon tror också att det kommer att bli så pass blåsigt att Öresundsbron kommer att stängas av under vissa perioder.

Norrlandskusten drabbas

– Sen kommer ovädret att dra sig vidare österut. Det kommer att regna och snöa i östra Svealand och i kombination med stormbyar lär det bli besvärligt.

Framförallt Upplandskusten och Gotland kommer att få stökigt väder under hela söndagen.

– Det kommer att snöa och blåsa längs hela södra Norrlandskusten och man bör tänka på att det kan vara riskabelt att ge sig ut på vägarna under söndagen.

”För farligt för våra montörer”

Elbolaget Eon höjer beredskapen Skåne, Halland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län, men flaggar samtidigt för att vindarna kan bli så hårda att felavhjälpningen riskerar att bli utdragen.

”Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet. Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa”, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd, i ett pressmeddelande.

Han uppmanar också alla att förbereda sig, till exempel genom att se till att ha ljus och tändstickor hemma, liksom batterier till ficklampa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer