Dröjer innan flygtrafiken är uppe i full kapacitet

Uppdaterad
Publicerad

Flygtrafiken har kommit i gång men det kommer att dröja innan den är upp i full kapacitet. Först på fredag morgon beräknas trafiken rulla som vanligt igen, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket.

– Vi kommer successivt att komma upp i kapacitet igen för man gör inte det bums upp till 100 procent. Just nu har vi en 25-procentig kapacitet på Arlanda och Malmö är också i gång, säger Per Fröberg vid 14.30-tiden.

Saknade kommunikation

Det som hände, enligt Fröberg, är att Luftfartsverket inte hade den kommunikation och den radardata in och ut från kontrollcentraler och flygledartorn som man bör ha. Felet upptäcktes vid 11-tiden.

Datahaveri stängde luftrum

–Då gör vi så att vi sätter ingen trafik i luftrummet. Det är en ren flygsäkerhetsfråga, säger han.

Säkerheten inte hotad

Flygsäkerheten var aldrig hotad trots att det fanns trafik uppe i luften när felet inträffade, hävdar han.

– Det fanns rutiner för att ta ned den trafik som befann sig i luften.

Fröberg vill i nuläget inte spekulera i orsaken till datafelet, utan hänvisar till att man kommer att utreda vad som egentligen skett när den akuta fasen med att få trafiken att rulla som vanligt är avklarad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet