Drottning Silvia om pappans nazistiska medlemskap: ”Nu har det gått 30 år sedan han dog så nu tycker jag att det räcker” Foto: SVT

Drottning Silvia om pappans nazistskandal: ”Det var en stor chock”

Uppdaterad
Publicerad

”Väldigt närgående och en stor chock”, så beskriver drottning Silvia sin reaktion efter avslöjandet om att hennes far varit medlem i nazistpartiet.

– När jag fick se det, svart på vitt så jag fick ju acceptera det, säger drottning Silvia i SVT:s program Drottning Silvia 75 år.

Den 21 oktober 1990 avlider Drottning Silvias far, Walther Sommerlath. Tolv år efter hans död avslöjar tidningen Arbetaren att Sommerlath hade varit medlem i Nazistpartiet NSDAP. Han hade tidigare förnekat medlemskapet men nu fanns konkreta bevis.

I dokumentären ”Drottning Silvia 75 år” berättar drottningen att det var 1934 som Sommerlath gick med i partiet.  Han hade lämnat Tyskland när han var 19 år. Drottningen menar att man tänkte att det plötsligen fanns hopp för Tyskland, någon som gjorde att landet blev starkare. Och att det var då hennes far gick med i partiet. 

– Jag försöker inte att förringa faktumet att han har blivit medlem. Men man måste kanske tänka ”Varför gjorde han det?”. Han och många andra visste inte vad som skulle hända efter. Hade han vetat så tror jag inte han hade blivit medlem, säger Drottning Silvia. 

Försökte gå till botten med det hela

Efter avslöjandet bestämde Drottningen sig för att försöka hitta så mycket information som hon kunde för att förstå.

– Jag har varit överallt för att försöka gå till botten med det hela. Men för mig räcker det. Jag har gjort allt jag kunnat. Jag har runt 20 pärmar med alla dokument som jag gått igenom, steg för steg.

– Nu har det gått 30 år sedan han dog så nu tycker jag att det räcker. Jag vill säga till svenska folket att jag är lugn med det. Jag vet att pappa inte är den person som man har försökt måla upp, säger drottningen.

Dokumentären Drottning Silvia 75 år sänds måndag den 17 december klockan 20 på SVT1 och SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.