Se drottning Silvias besök i Sydafrika: ”Det är verkligen tufft”. Foto: SVT/Året med kungafamiljen

Drottningen om arbetet med barn som far illa: ”Vi måste alla hjälpa till”

Publicerad

Drottning Silvia har besökt flera projekt i Sydafrika som stöttas av stiftelsen Childhood.

– Många kanske säger att det bara är en droppe i havet, men med många droppar kan man verkligen hjälpa till, säger drottningen i SVT:s Året med kungafamiljen.

I år fyller stiftelsen Childhood 20 år. Sedan drottning Silvia grundade stiftelsen 1999 har de arbetat för att förbättra levnadsvillkoren för barn som riskerar att utsättas för våld eller sexuella övergrepp.

Under besöket i Sydafrika fick drottningen träffa personal från stiftelsens olika projekt, men också föräldrar och barn som råkat illa ut. 

– Besöket igår var väldigt tufft. Det var några barn som berättade vad de utsatts för. Det är oerhört svåra omständigheter, säger drottning Silvia i Året med kungafamiljen.

Viktigt att inte blunda

Drottningen betonar att det är viktigt att inte blunda när någon utnyttjas eller på annat sätt far illa.

– Vi alla måste hjälpa till, vi måste se, vi måste anmäla. Det tycker jag är väldigt viktigt att vi gör, säger drottning Silvia. 

Vill du veta mer om vad kungafamiljen gjort under året – titta på Året med kungafamiljen på SVT1, söndagen den 22 december 20:00. Programmet publiceras på SVT Play natten till söndag.

Fakta: World Childhood Foundation

Drottning Silvia grundade World Childhood Foundation 1999. Childhood arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn genom att ge stöd åt lokala organisationer och projekt som till exempel Barnrättsbyrån i Stockholm. Där kan barn få stöd och hjälp med kontakt med myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.