Kallt väder har drivit upp elpriserna i Sverige. Foto: TT

Dubbelt så högt elpris i södra Sverige

Publicerad

Boende i södra Sverige har just nu dubbelt så höga elpriser, jämfört med boende i norr.

Enligt Vattenfall ligger en kilowattimme på elbörsen Nordpool på omkring 100 öre för boende i söder under torsdagskvällen, och knappt 50 öre för boende i norr.

Därmed är elpriserna för de södra delarna av Sverige de högsta på nio år, enligt Dagens industri.

Kyla och kärnkraft

Priserna har drivits upp av den starka kyla som ansträngt elmarknaden i stora delar av landet. Kylan har lett till höga elpriser och att ett par fabriker valt att göra uppehåll eller gå ned i produktion.

Situationen har även väckt liv i diskussioner kring stängningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2, och huruvida människor bör låta bli att dammsuga den närmaste tiden.

Minskat behov av importerad el

I riksdagen har oppositionen kritiserat den nuvarande elpolitiken och menar att nedläggningen av kärnkraftsreaktorerna lett till en brist på el. Något energiminister Anders Ygeman (S) tillbakavisar.

– Vi hade importerat även om vi hade haft mer kärnkraft. Faktum är att vi hade ett större importbehov 2010 när vi hade tio reaktorer än vad vi har idag med sex reaktorer, säger han i SVT:s program 30 minuter.

Se hela intervjun med Anders Ygeman (S) i 30 minuter här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer