E-handeln och hemleveranser ökar under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin fick många att vända ryggen till fysiska butiker, och i stället göra sina inköp på nätet. Och nu börjar fler verksamheter erbjuda direktleveranser på kortare tid.
– Vi har tidigare inte varit beredda på att betala för det, utan förutsatt fri frakt på allting, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

E-handeln har ökat kraftigt under den senaste tiden, och både digitaliseringen och infrastrukturen kring hemleveranser har därför också påskyndats.

– Ingen var ju riktigt förberedd, vi såg inte det här komma och det gäller ju alla delar av samhället så det är klart att det initialt var utmanande att kunna leverera på utlovad tid men jag tycker att handelsföretagen har gjort det här jättebra, säger Mats Hedenström.

Inte skor och kläder

Främst är det inköp av matvaror, läkemedel och sådant som går att hitta på apotek som har klickats hem, enligt de prognoser som hittills finns.

– Jag tror att vi kommer se mer och mer av den här typen av individuella lösningar. Vi ser en ökning, men det går inte att mäta i undersökningar än så länge, säger Mats Hedenström.

Kan det här komma att förändra köptbeteendet i Sverige?

– Det är 10 000-kronorsfrågan.

Se mer om detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer