Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch Thor kräver: Stoppa all utländsk finansiering av moskéer

Uppdaterad
Publicerad

”Utländsk finansiering av moskéer och islamistiska föreningar är en bidragande orsak till framväxten av islamistisk extremism”, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i en debattext i Expressen.

I början av maj invigdes en ny moské i Malmö. En stor del av pengarna till bygget har kommit från oljerika gulfstater, från religionsministeriet i Qatar har de fått 30 miljoner och från privata aktörer i Kuwait har det kommit in 8 miljoner, något som SVT Nyheter rapporterat om.

Även Saudiarabien har till 100 procent finansierat en moské i Malmö, något som SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammat.

LÄS MER: Borås moské bjöd in radikala islamister

”Sverige ska skyddas”

I en debattartikel i Expressen går ut Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson och kräver att svenska staten helt stoppar utländsk finansiering av moskéer.

”Vi måste säkerställa att moskéer och muslimska organisationer står fria ifrån utländskt ekonomiskt inflytande. Sverige ska skyddas från extrema ideologiers inflytande. Vi är ett land som tagit emot många hundra tusen människor bara de senaste åren. Många av dessa av flytt från religiöst och politiskt förtryck. Att samma förtryck kan leta sig in i institutioner som verkar i Sverige är inte acceptabelt”, skriver de.

LÄS MER: Länsstyrelsen stoppar moské i Trelleborg

Kartlägger oliktänkande

Debattartikeln refererar till en granskning som DN gjort, och som visat att Turkiets regim kartlägger oliktänkande i Sverige, genom nio svenska moskéer som har imamer som är utsända och betalda av turkiska staten.

Busch Thor och Adaktusson efterlyser därför en myndighet vars uppdrag ska gå ut på att övervaka utländsk finansiering av moskéer i Sverige.

LÄS MER: Stenkastare attackerade moské i Falkenberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer