Foto: SR/Arkiv

Borås moské bjöd in radikala islamister

Uppdaterad
Publicerad

Borås moské har haft minst fem föreläsare som enligt Borås stads säkerhetschef förespråkar radikal islamism. En av dem är dömd i Tyskland efter att ha uppmanat till mord på judar.

Det är Centrum för kunskap och säkerhet i Borås som har granskat fem stycken inbjudna föreläsare vid moskén på Norrby i Borås, vilket BT var först med att skriva om.

Orsaken var att man ”fått signaler” om att en person som föreläste vid moskén i april i år hade tveksamma åsikter.

– Vi bestämde oss för att kolla upp den här personen samt ett antal andra som varit inbjudna vid mosken. Det visade sig att samtliga av dem vi kontrollerade hade åsikter och värderingar som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle, säger Peder Englund, chef för Centrum för kunskap och säkerhet i Borås.

En av männen dömdes enligt Peder Englund 2015 i Berlin i Tyskland till 9.000 euro i böter efter att ha uppmanat till mord på judar.

– Det var efter ganska enkel efterforskning som vi upptäckte det här, säger han.

”Odemokratiska värderingar”

Även de fyra andra som kontrollerades sägs förespråka radikal islamism, bland annat i form av jihadism, martyrskap och inskränkta rättigheter för kvinnor.

– Det handlar om värderingar vi inte kan acceptera hos en förening som uppbär föreningsbidrag från Borås stad, säger Peder Englund.

Centrum för säkerhet och beredskap har nu tillsammans med fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås suttit i möte med företrädare för moskén.

Mötena ska ha varit framgångsrika och enligt Peder Englund är även moskéns styrelse överens om att personerna inte var lämpliga.

SVT Nyheter har sökt moskéns talesperson, Ahmed Mohammed, för en kommentar. Hittills utan resultat.

Till BT säger han att man ser lika allvarligt på saken som kommunens företrädare och på frågan om de inte gör bakgrundskontroller av personerna de bjuder in svarar han:

– Jag vet inte vem som har gjort bakgrundskontrollerna i de här fallen och när de har gjorts, men ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning. Men när vi vet att en person inte är lämplig kommer den personen inte få sätta sin fot i vår församling.

Ahmed Mohammed säger även till BT att man har haft runt 200 föreläsningar sedan 2013 och att de flesta föreläsararna haft ”samhällsnyttiga och hoppfulla” budskap.

Måste visa handlingskraft

Peder Englund säger sig lita på moskéns goda inställning. Moskéns föreningsbidrag, som 2016 uppgick till 100 000 kronor, är i nuläget inte hotat.

– Så länge man nu visar i handling att man tar det här på allvar och att liknande personer inte bjuds in igen så tror jag inte att bidraget är i fara. Nu är det upp till bevis, säger han.

Den aktuella moskén ligger på Norrby som alldeles nyligen blev klassat som ett särskilt utsatt område av den nationella polismyndigheten.

Moskén har 700 medlemmar och runt 1000 besökare.

– Med tanke på situationen i stadsdelen ser vi oerhört allvarligt på det inträffade, säger Peder Englund.

Kvinnor ska ”ha tålamod” om de blir slagna av sina män

Även i moskén i Uddevalla ska extrema idéer med kopplingar till salafistiska förespråkare ha spridits, enligt en granskning som tidningen Bohusläningen gjort. Bland annat ska muslimska kvinnor ha uppmanats till tålamod om de blir slagna av sina män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer