Ebba Busch Thor. Foto: Tomas Oneborg/TT

Ebba Busch Thor kritiseras efter debattartikel om flickors otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev i en debattartikel att tjejer i Uppsala trakasseras av unga nyanlända män. Ett problem som ska ha gått så långt att ungdomsjouren uppmanar flickor att inte röra sig ensamma på stan. Enligt ungdomsjouren stämmer dock inte uppgifterna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev under måndagen en debattartikel i Aftonbladet, där hon bland annat uppgav att fyra av fem gymnasietjejer i hennes egen hemstad Uppsala känner sig rädda ute på stan.  

”Rädslan beror i hög grad på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända från delar av världen där kvinnor inte förväntas röra sig fritt.” skriver Busch Thor i inlägget.

Hon skriver också att ungdomsjouren i Uppsala ”tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen”.

Rör sig om missförstånd

KD-ledaren ska ha hämtat uppgifterna till debattartikeln från en artikelserie i UNT, där verksamhetschefen för ungdomsjouren Hilde Wiberg uttryckt att de brukar säga till tjejer som känner sig otrygga att ”fundera på vad de behöver göra för att känna sig tryggare, till exempel att inte gå själva eller se till att bli hämtade av någon”. Men Hilde Wiberg menar att jouren aldrig gått ut med allmänna råd till tjejer att inte röra sig ensamma ute på stan.

– Det är tråkigt att citatet plockats ur sitt sammanhang och vänds till något helt annat. Det syftade ju på hur vi försöker hjälpa enskilda individer som kommer fram till oss och ber om hjälp i en viss situation. Vi jobbar brottsförebyggande med otryggheten som även upplevs av pojkar, säger hon till Aftonbladet.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, tycker att uppmaningen som den är formulerad i UNT:s artikel inte går att tolka på något annat sätt än vad Ebba Busch Thor gjorde i artikeln. Uppmaningen är problematisk menar han, då det ”parkerar ansvaret” hos tjejerna som känner sig otrygga. Underlaget till debattartikeln uppger han som dels en reportageserie i UNT samt de trygghetsmätningar region Uppsala genomfört i flera års tid.

Kan inte bekräftas av polis

Att nyanlända skulle stå bakom en stor del av trakasserier och ofredanden mot tjejer kan inte bekräftas av Uppsalapolisen. Johan Ingerö tycker ändå inte att det är problematiskt att KD-ledaren drar paralleller mellan unga tjejers otrygghet och kulturella skillnader hos nyanlända.

– Den här frågan och den här bilden har rapporterats om och diskuterats i många år, inte minst av lokala medier. Man måste ha både en och två ögonlappar på sig om man tror att det här problemet inte finns och inte ökar, säger Johan Ingerö till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.