Ebba Busch Thor (Kd) presenterar partiets valmanifest på torsdagen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ebba Busch Thor: ”All sjukvård ska vara statens ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna lade på torsdagen fram sitt valmanifest. Insatser för att lösa bostadsbristen, förbättra integrationen och öka tryggheten, samt bättre äldreomsorg var några punkter i KD-ledarens tal.
– Vi går till val på att du ska kunna lita på Sverige, säger Ebba Busch Thor.

KD vill att staten tar större ansvar för sjukvården i landet och förslår att landstingen avskaffas på sikt, något partiet tidigare har fört fram.

– Var någonstans man föds i Sverige ska inte avgöra vilken sjukvård man får. Vi har flera internationella exempel att luta oss mot, säger Ebba Busch Thor som argument för statligt styrda vårdcentraler och akutvård.

Förutom landstingsfrågan vill man satsa på fler bostäder till äldre, där man gör bedömningen att det inom snar framtid kommer att saknas 20 000 äldreboenden.

– Vi vill öka stödet till kommunerna genom en så kallad äldreboende-miljard. Stödet kommer framför allt att gå till kommuner med många äldre som har svårt att finansiera bristen på äldreboenden.

”Behövs tusentals fler poliser”

Gällande tryggheten behövs det 10 000 fler poliser menar partiledaren och hänvisar till de många 112-samtal där utsatta har fått höra att det inte finns någon polis att skicka.

– Tiilliten till polisen har fått sig en törn under den här mandatperioden.

Familjens försörjning tas också upp som en viktig valfråga och Busch Thor föreslår en mer flexibel förädrarförsäkring.

– Vi ser att fler och fler barnfamiljer halkar efter med sin ekonomi. Därför vill vi införa ett jobbskatteavdrag till arbetande föräldrar. Det skulle kunna innebära 1 300 kronor mer pengar i månaden.

”All sjukvård ska rymmas inom staten”

Avslutningsvis går partiledaren in på de köer som drabbar många som väntar på specialistvård. Hon talar om att över 80 000 personer vistas i oacceptabla långa köer.

– I dag har vi ett nytt besked! All sjukvård ska rymmas inom statens huvudansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer