Ebba Busch Thor sommartalade på Hönö.

KD: Lagstifta om mindre barngrupper

Publicerad

Kristdemokraterna vill skriva in i lagen att de yngsta barngrupperna i förskolan inte ska få innehålla fler än tolv barn.
– Det ska vara en rättighet för våra barn, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

För två år sedan satte Skolverket riktmärken för barngruppernas storlekar i förskolan. I åldrarna 1-3 år är riktmärket 6-12 barn per grupp, och det taket är något som KD nu vill lagstadga.

– Att som litet barn få tillhöra en förskolegrupp som är liten nog för att man ska bli sedd – det ska inte vara en riktlinje, det ska vara en rättighet för våra barn, sa Ebba Busch Thor under sitt sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård på lördagen.

Vill öka anslagen och maxtaxan

Hon hänvisade till hjärnforskning som visar på att för stora barngrupper kan leda till ökad stress och koncentrationssvårigheter hos små barn. KD vill satsa mer pengar på förskolan genom öka de riktade statliga inslagen och höja maxtaxan för förskola för ”hushåll med god ekonomi”.

– Jag tror många sväljer att betala ett par hundralappar mer om man kan vara säker på att varje krona går till att minska barngrupperna.

I samband med att riktmärkena sattes införde Skolverket också ett statligt bidrag till de förskolor som vill göra barngrupperna mindre. Bidraget är på 30 000 kronor per minskad plats.

Statistiken kan vara fel

Skolverkets statistik visar att barngrupperna har minskat sedan riktmärkena infördes, men den vara missvisande. Enligt de siffror som kommunerna rapporterar in är sex av tio småbarnsavdelningar (1-3-åringar) större än riktmärket, men enkäter som Lärarförbundet och Lärarnas tidning har gjort tyder på att situationen är värre. Där uppger mellan 80 och 90 procent av de förskollärare som svarat att barngrupperna är större än tolv.

Enligt Skolverket är genomsnittet nu 12,4 barn per grupp i åldersspannet 1-3 år. SVT Sörmland har dock rapporterat om förskolor som delar upp avdelningar i två, för att det på pappret ska se ut som att barngrupperna är mindre än de faktiskt är.

– Man löser inte problemen genom att trixa med statistiken, säger Ebba Busch Thor.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att göra riktlinjerna till ett tvång för kommunerna, genom lagstiftning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet