Hör utbildningsminister Gustav Fridolin om att lagstiftning kan bli aktuellt – och vad han anser att kommunerna måste göra. Foto: TT

Gustav Fridolin: Lagen kan skärpas för att minska barngrupperna

Publicerad

Om inte kommunerna lyckas minska barngrupperna enligt Skolverkets rekommendation kan regeringen tänka sig att skärpa lagen. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

SVT Nyheter Sörmland har berättat om att Eskilstuna kommun har börjat räkna förskoleavdelningar på ett nytt sätt, för att på så sätt kunna få statsbidrag för minskade barngrupper.

Men att dela en avdelning i mindre grupper, där barnen vistas större delen av sin tid, har inte fungerat på alla förskolor. Och därmed blir snittet för hur stora barngrupperna är i Eskilstuna missvisande, och vissa förskolor får statsbidrag som de inte har rätt till.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Bara rekommendationer

Skolverket rekommenderar att barn upp till tre år inte vistas i en barngrupp som är större än tolv barn. Och för de lite äldre barnen är rekommendationen max 15 barn per grupp. Men det är just bara rekommendationer.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen så att riktlinjerna blir tvingande för kommunerna.

Kan bli lagstiftning

– Om vi ser att kommunerna inte vill vara med och göra jobbet, eller om det finns kommuner som försöker komma runt reglerna kommer vi att behöva jobba med lagstiftning istället, Och det kommer att vara mycket mer styrande, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Är det inte svårt att få ner barngruppsstorleken om man som i Eskilstuna har tagit emot många barn?

– Det blir fler barn i Sverige, allra mest för att det föds fler barn. Det är en jätteinvestering, men bara om vi har en bra förskola. Och därför måste varje kommun investera i förskolan, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet