Foto: Pontus Lundahl/TT

Ebba Busch Thor rycker av SD-plåstret

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ebba Busch Thor rycker nu av SD-plåstret. Det kommer att svida rejält, men planen är att på sikt öka Kristdemokraternas inflytande i svensk politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Utifrån Ebba Busch Thors retorik det senaste året är kanske inte dagens besked helt överraskande. Ändå blev reaktionerna både omedelbara och hårda. ”Ett historiskt misstag”, menade centerledaren Annie Lööf. ”Sorgligt”, tyckte Liberalernas Jan Björklund.

Räkna därför med att kritiken mot Ebba Busch Thor kommer att vara hård. Utspelet om Sverigedemokraterna kommer alltså att svida rejält.

Hela regeringsbildningen har ju handlat om att utestänga Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. I det läget går Ebba Busch Thor nu ut och säger att det visst är okej att förhandla och göra upp med SD.

Sätter press på Moderaterna

Kristdemokraternas utspel sätter också ny press på Moderaterna och M-ledaren Ulf Kristersson. Inom hans parti finns många anhängare och aktiva som tycker att Moderaterna ska göra exakt samma sak. Men det är inte okomplicerat. När hans företrädare Anna Kinberg Batra försökte sig på ungefär samma sak föll det platt till marken i en skur av kritik.

Kristdemokraterna är väl medvetna om den politiska sprängkraften i dagens besked. Dagens utspel har diskuterats på olika nivåer i partiet i snart två månader.

Och visst är det kontroversiellt att plötsligt bjuda in ett parti i stugvärmen som under lång tid befunnit sig långt ute i den politiska kylan. SD har i debatten anklagats för allt från främlingsfientlighet till rasism och nynazism.

Ska locka nya väljare

Men bland framför allt borgerliga väljare finns många som inte anser att det är något problem att samarbeta med SD. Och det är dessa väljare som Ebba Busch Thor nu vill försöka locka till Kristdemokraterna. Glöm inte bort att det snart också är ett val till Europaparlamentet. Ett bra resultat där skulle ytterligare befästa bilden av Kristdemokraterna som ett parti på uppgång.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson jublar förstås idag. Ebba Busch Thors besked är förstås välkommet av en partiledare som både vill se en normalisering av sitt parti, men som också är angelägen om att få politiskt inflytande i riksdagen. Åkesson har länge talat om att bygga ett konservativt block och kan uppfatta dagens utspel som ett första steg i den riktningen.

Men dagens besked innebär inte nödvändigtvis att ett konservativt block kommer att bildas. Däremot vill Ebba Busch Thor gärna kunna använda det hotet i eventuella regeringsförhandlingar framöver med Centerpartiet och Liberalerna.

Betyder inte mycket på kort sikt

Den viktigaste förklaringen till dagens utspel är att Kristdemokraterna efter den senaste regeringsuppgörelsen fruktar att bli politiskt marginaliserade i riksdagen för överskådlig tid. Centerpartiet och Liberalerna har under hösten och vintern manövrerat in sig i en vågmästarposition, som kan bli bestående i kommande val. För att undvika den politiska isolering detta kan innebära för KD väljer alltså partiet nu att glänta på dörren till SD.  Genom dagens besked skickar Ebba Busch Thor en signal till Centerpartiet och Liberalerna att de inte ska ta sin nya vågmästarposition för given.

På kort sikt betyder inte KD:s nya besked särskilt mycket för de politiska besluten. Inte ens om M, SD och KD skulle göra upp tillsammans finns i dagsläget någon majoritet i riksdagen. Först efter nästa val skulle en sådan situation kunna uppstå.

Hur långt steget blir för Kristdemokraterna är också svårt att veta idag. Något organiserat samarbete med SD är inte aktuellt, intygar Kristdemokraterna. Det handlar snarare om att göra upp i riksdagens utskott i frågor där KD och SD har liknande politik.

Sista spiken i Allians-kistan

Kristdemokraterna är dock noga med att påpeka att partiet aldrig är berett att kompromissa med sina värderingar för att göra upp med Sverigedemokraterna. I frågor där partierna tycker samma sak finns dock inga hinder, menar partiet. Inte heller i frågor av mindre betydelse.

Oavsett vad lär det blåsa ordentligt omkring Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna den kommande tiden. Både politiska motståndare och gamla alliansvänner lär stämma in i kritiken.

Och om inte sista spiken i allians-kistan hamrats in ännu, så lär dagens utspel fylla den funktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.